Pályázzunk! De mire érdemes figyelnünk?

Immáron 2 éve dübörög a 2014-2020-as Európai Uniós pályázati ciklus, amelyben mintegy 12 ezer milliárd forint fejlesztési forrást használhat fel a kormány a hazai költségvetés támogatásával. A különböző operatív programok különféle keretösszegekben részesülnek ebből, azonban egy biztos: a kormány az összeg 60%-át közvetlen gazdaságfejlesztésre szeretné fordítani, ezáltal hozzájárulva ahhoz, hogy több százezer új munkahely jöjjön létre, valamint erősítse a kis- és középvállalkozási szektort.

Érthető, hogy a kis- és középvállalkozások legnagyobb része szeretne részesülni a támogatásokból. Sokan azonban nem felkészülten vágnak bele a tervezésbe, és a benyújtott pályázati anyag negatív elbírálásban részesül.
Következő sorainkban szeretnénk megemlíteni pár sarkalatos pontot, amelyre mindenképpen érdemes odafigyelnünk, hogyha nem szeretnénk, hogy anyagunk már az első körben kiessen.

Az egyik legfontosabb pont, hogy vállalkozásunknak tisztázott pénzügyi helyzete legyen. A pályázati anyagban szükséges szerepeltetni a pénzügyi beszámolókat. Tisztáznunk kell azt is, hogy a projektünk finanszírozása biztos lábakon áll-e? Egyes pályázatoknál az árbevétel, valamint a mérlegfőösszeg szerint határozzák meg a pályázók körét, így erre is hangsúlyt kell fektetnünk. Továbbá fontos dolog, hogy vállalkozásunkat semmilyen köztartozás nem terhelheti, különben nem jogosult indulni a meghirdetett felhívásokon. Ehhez az is hozzátartozik, hogy rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezzünk.

Úgy vágjunk bele egy pályázat megírásába, megtervezésébe, hogy szakmailag felkészült segítség is a rendelkezésünkre áll, ilyen lehet egy pályázatíró cég. Már a folyamat elején meg kell fogalmaznunk célunkat, terveinket, és ehhez mérten kell elkészíteni a tervezési dokumentációt, beszerezni az esetleges engedélyeket. Előfordulhat, hogy a benyújtott anyagunk már az értékelői szakaszba sem jut, ugyanis érvénytelenítik a hiányos pályázati dokumentáció miatt.

Apróságokon is elbukhatunk, például ha egy szó nem, vagy nem megfelelően szerepel a dokumentációban.Ellenőrzéskor tehát ezekre a formai követelményekre is érdemes tekintettel lenni!

Vegyük számításba az idő fontosságát is, ugyanis a kapkodva összerakott pályázatok esetében nagy esély van rá, hogy hibát véthetünk. Ellenőrizzük minden esetben, hogy például szerepel-e a cégszerű aláírás a megfelelő helyeken, helyesen van-e feltüntetve a cég neve, biztosan arra jogosult személy írta alá az anyagot? Az ilyen egyszerű adminisztrációs hibák miatt is eleshetünk a támogatásoktól, ezek azonban odafigyeléssel elkerülhetőek.

Amennyiben pályázati témával kapcsolatban további kérdése adódna, esetleg tanácsot kérne, ide kattintva megteheti ezt!

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]