Pályázati fejlemények Brüsszelből

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Brüsszelben járt, ahol pályázati ügyekben tárgyalt. 

A miniszter nagy kihívásnak nevezte, hogy hazánknak ebben az évben 2100 milliárd forint uniós forrást kell lehívnia. Elmondta: 2014 decemberéig Magyarország 6880 milliárd forintot fizetett ki, ebből a tavalyi évben 1863 milliárd forintot folyósítottak. Ezzel Magyarország a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló keret 80 százalékát fizette ki, amiből 75 százalékot Brüsszel már át is utalt. Hazánk a forráslehívást tekintve az elmúlt két évben kifejezetten jól teljesített, az ezen a területen dolgozó magyar stáb munkáját pedig Brüsszelben is elismerték.

A forráskeret maximális kihasználása érdekében a kormány akciótervet készít, amelyben minden tárca számára meghatározza, mennyi uniós forrást kell idén lehívnia.
Az uniós források tavaly is jelentős mértékben hozzájárultak a magyar gazdaság növekedéséhez, és emiatt fontos, hogy Brüsszelből milyen ütemben küldik a pénzeket, illetve a kormány milyen gyorsan folyósítja a forrásokat a kedvezményezetteknek.

Lázár János a 2014 és 2020 közötti pénzügyi időszak operatív programjainak (OP) jóváhagyásáról is egyeztetett Brüsszelben, s tudatta, hogy
  • a bizottság a kormány által benyújtott OP-k közül hatot már „de facto” elfogadott, és ezeknél áprilisban megkezdődhet a pályázatok kiírása;
  • a vidékfejlesztési, halászati, valamint a közigazgatás korszerűsítését szolgáló OP ügye maradt még nyitva;
  • a brüsszeli testület új közbeszerzési tervet is kért a kormánytól, amelyet decemberben küldtek el, a bizottság pedig „tárgyalásra és megvalósításra alkalmasnak” találta. Ennek keretében új közbeszerzési törvény és új végrehajtási szabályrendszer is készül Magyarországon.
Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Forrás: www.kormany.hu

BNG
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]