Ősszel új gyakornoki program várható!

Az „Új gyakornoki program” társadalmi egyeztetés alá került – „elődjéhez” hasonlóan célja, hogy a fiatalok foglalkoztatását segítse.

Bizonyára sok embernek ismerős lehet a gyakornoki program elnevezés, hiszen jelenleg is elérhető a GINOP-5.2.4-16-os kódszámú felhívás, amely keretei között szintén gyakornokok felvételére van lehetőség. De akkor mi is ez az új konstrukció?

Az új gyakornoki program

A pályázat jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll, így a végleges konstrukció feltételei eltérhetnek a lentebb leírtaktól, de várhatóan hasonló paraméterekkel lesz majd elérhető a végleges kiírás.

Tehát a felhívás célja, hogy segítse a fiatalok munkába állását, bér- és járuléktámogatást nyújt a gyakornokot felvenni kívánó vállalkozásnak, valamint a munkaterületének kialakítását is támogatja. Mindezentúl a gyakornok mellé kijelölhet egy fő mentort, aki a fiatal munkáját segíti majd és felügyeli – ennek a személynek a bérköltsége szintén elszámolható a pályázatban.

Pályázók a pályázatban

Támogatási kérelmet nyújthat be minden olyan vidéki mikro-, kis- és középvállalkozás, ami rendelkezik legalább egy lezárt üzleti évvel és éves átlagos statisztikai állományi létszáma minimum 1 fő volt.  Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a másik oldalról sem, hiszen fontos kitétel, hogy ki is lehet gyakornok.

Gyakornok lehet az a fiatal, aki 25. életévét még nem töltötte be, regisztrált az Ifjúsági Garancia rendszerben, felsőfokú képesítéssel nem rendelkezik, jelenleg pedig nem folytat sehol tanulói jogviszonyt.

Foglalkoztatás

A pályázó vállalja, hogy a gyakornokot 6 + 3 hónapig foglalkoztatja, 40 órás, határozott idejű szerződéssel. Egy projekt keretében maximum 6 fő gyakornok vehető fel. A bértámogatáson kívül elszámolhatóak még a munkájukhoz szükséges eszközök is.  A gyakornokok mellé kijelölhető vállalati gyakornoki kapcsolattartó, akinek munkája szintén támogatott.

Kizárólag a vidéki régiókban megvalósuló projektet támogathatóak.

A támogatás

A támogatás mértéke az összes elszámolható költség 100%-a lehet. A támogatási összeg minimum 4.032.000 forint, maximum 22.176.000 forint lehet.

Várhatóan a támogatási kérelmek 2019. október 15-től lesznek benyújthatóak.

A régi program

Mint már említettük, jelenleg is nyitva áll a Gyakornoki Program című felhívás – jogos lehet a kérdés, hogy mire fel érkezett az új? Megvizsgálva a két pályázatot láthatóak a különbségek. Az új program rövidebb idejű foglalkoztatást ír elő, ugyanakkor a támogatási összegek magasabbak, valamint az adminisztrációs terheket is igyekeztek csökkenteni.

Annak, hogy a réginek mi lesz a sorsa, még nem tudjuk, de 2019, őszéig még egész biztosan az a konstrukció is pályázható lesz.

Amennyiben a pályázattal kapcsolatban kérdése adódna, ide kattintva felteheti. 

Címkefelhő