Mi az a taxiszolgáltatás – kötelező taxaméter!

Alapesetben nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag taxaméterrel tehetnek eleget a taxiszolgáltatást nyújtó adóalanyok.
 
A pénztárgép – taxaméter Rendelet alkalmazásában taxiszolgáltatásnak a távolsági és helyi személytaxi közlekedés (SZJ 60.22.11 – ez a mérvadó, függetlenül attól, hogy az SZJ már nincs hatályban!) besorolás alá tartozó tevékenységet kell tekintetni.
 
Taxiszolgáltatás tartalmi meghatározása a következő: „Idetartozik: az összes gépjárművel végzett taxiszolgáltatás, beleértve a városi, elővárosi és helyközi szolgáltatásokat is. Ezeket a szolgáltatásokat általában a megtett távolsággal arányos tarifa szerinti díj ellenében nyújtják, meghatározott időtartamra és meghatározott rendeltetési helyre. A taxirendelés is idetartozik.”

A taxi szolgáltatás feltétele, hogy a vállalkozás személytaxis engedéllyel rendelkezzen [89/1988. (XII.20.) MT rendeletnek megfelelően].
A taxiszolgáltatás legfontosabb kelléke, hogy a megtett út és állásidő mérésére alkalmas hitelesített viteldíjmutató óraművel rendelkezik.
 
Amennyiben az adott vállalkozás nem taxis, hanem személygépkocsis személyszállító engedéllyel rendelkezik, akkor tevékenység a következő módon sorolandó be:
  • ha az utasokat menterend szerint a repülőtérre/ről elszállítják, illetve az utasokat indulás helyére vagy az érkezés helyéről elszállítják az SZJ’03 60.21.42.0 Távolsági, egyéb közúti személyszállítás tételébe tartozik.
  • Ha nem menetrend szerint teszi (legtöbbször ez a tevékenység a repülőtérrel vagy az utazási társasággal kötött szerződés alapján történik), akkor az SZJ’03 60.23.14.0 Egyéb, nem menetrend szerinti szárazföldi személyszállítás tételbe tartozik. Ez független attól, hogy a tevékenységet személygépkocsival, minibusszal vagy autóbusszal teljesítik. Ez nem taxiszolgáltatás, nem kell taxaméter.
  • ha valaki meghatározott feltételekkel és árért személygépkocsit bérel vezetővel az SZJ’03 60.22.12.0 Személygépkocsikölcsönzés vezetővel tételébe tartozik. „Ez nem taxiszolgáltatás, nem kell taxaméter.
  • ha valaki meghatározott feltételekkel és árért autóbuszt bérel vezetővel az SZJ’03 60.23.11.0 Autóbuszkölcsönzés vezetővel tételbe tartozik. Ugyanúgy nem taxiszolgáltatás, nem kell taxaméter.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]