Könyvelő cég 2.

Legyen vagy ne legyen könyvelőnk?

A megfelelő típusú finanszírozás kiválasztásához szükséges egy jó tükör a vállalkozásról és valaki aki ezt a tükröt folyamatosan figyeli, karbantartja. Az ilyen, mindig tiszta tükör alkalmas arra, hogy a egy jó döntéshez alapul szolgálhasson.

 

Legyen vagy ne legyen könyvelőnk?? Ha lenne mennyit áldozzunk rá?

Vállalkozásunk életében itt az egyik első olyan pont ahol az ár / érték arányt az alábbi néhány gondolat mentén érdemes komolyan elemezzük:.

-       Egy induló pl. egyéni vállalkozónak nem kötelező könyvelőt megbízni.  A számviteli törvény csak a 10millió forintot meghaladó éves nettó árbevétel feletti forgalommal rendelkező cégek esetében írja elő könyvelő alkalmazását.

-       A finanszírozási és az esetleges tőkebevonási módról meghozott döntés alapvetően befolyásolja a vállalkozás versenyképességét és ezáltal fennmaradásának lehetőségeit is.

-       A megbízott könyvelő nélkül, a vállalkozáson belül tartott könyveléshez kapcsolódó tevékenység (pl. jogszabály változások követése, adók és járulékok fizetési határidejének figyelése, adminisztrációs feladatok) elvonhatja az időt a vállalkozás főtevékenységének menedzselésétől.

-       A könyvelő mindent fog tudni vállalkozásunkról. Ezért ha könyvelővel dolgozunk csak olyat szabad választani, akiben maradéktalanul meg tudunk bízni.

-       A könyvelő csak vállalkozásunkkal együtt gondolkodva tudja jól ellátni bizalmi feladatát. Ha könyvelőt bízunk meg, havonta rendszeresen, megfelelő mennyiségű időt kell rá szánni! Így a könyvelő, az általunk irányított vállalkozás sikeréért dolgozó team egyik fontos tagjává válik.

-       Megfontolandó, hogy egy alacsony szolgáltatási díjú könyvelőnek hány hozzánk hasonló ügyfelet kell ahhoz elvállaljon, hogy biztosítsa saját megélhetéséhez szükséges árbevételét. Havonta mennyi ideje fog maradni a mi tükrünk gondos karbantartására, döntéseink támogatására?.........

 

Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]