Konferencia etikett I.: Tudatosan készüljünk a konferenciára

Ma már egy vállalkozás vezetőjének természetes igénye, hogy képezze magát. A lehetőségeknek csak az érdeklődés szab határt: vállalkozásfejlesztés, marketing, pénzügyi, vezetési ismeretek stb.
Annak érdekében, hogy a konferencián töltött idő ne csak kellemesen, hanem hasznosan is teljen, s ne „csak” új ismeretekkel, hanem új ismerősökkel, esetleg lehetséges üzleti partnerekkel is gazdagabbak legyünk, ugyanakkor más vonzó társaságot lásson bennünk, meglepően sok dologra érdemes tudatosan is figyelnünk. A felkészüléstől, az ismerkedésen és aktív részvételen át, a közös étkezésekig, vagy búcsúzásig.
Ritkán gondolunk bele tudatosan, egy konferencia szakmai és üzleti esemény is egyben, tehát a professzionalizmusunknak egy ilyen kötetlen helyzetben is érdemes megmutatkoznia:


Öltözzünk a sikerhez!


A rólunk kialakuló benyomásban meghatározó szerepe van az öltözékünknek. Az első és legfontosabb szabály: ha van dress code, tartsuk be.

Ha nincs megadva "elvárt megjelenés" két csapdába is bele lehet esni az öltözék kiválasztása során: 
  • alulöltözöttség: amikor a mindennapi (kötetlen - szabadidős, bevásárlós, túrázós stb. - un. „casual”) megjelenés emelkedik üzleti rangra: sípulóver, bermuda, póló, top, sokzsebes nadrág, kánikularuha, sportcipő, gumicsizma, flip-flop papucs, túrabakancs stb.
  • túlöltözöttség: amikor alkalmi öltözéket, vagy alkalmi öltözék részét képező ruhadarabokat választ valaki (koktélruha, csipkeruha, flitteres felső, fekete öltöny, fekete vagy sötétszürke ing stb.)

Ha úgy érezzük a merev „business”, öltönyös-kosztümös megjelenés, nagyon formálisnak hat az adott rendezvényen és nem szeretnénk hibázni, érdemes a „business casual” megjelenést részesítenünk előnyben.

Ha az öltözéket finoman oldjuk kevésbé formális elemekkel: nyakkendő "helyett" díszzsebkendő; egyszínű, világos ing helyett aprókockás vagy csíkos darab, öltöny helyett nadrág-zakó összeállítás; a kosztüm blézerje helyett „Jackie kardigán”, vagy a blézerhez egy nőies, lágyabb esésű ruhát választunk, öltözékünk egyszerre máris professzionálisnak és megközelíthetőbbnek is mutat bennünket.


Névjegy nélkül, soha!

Járjon bár a vállalkozásunk gyerekcipőben, vagy már tulajdonosként legyen több vállalkozásunk,  névjegyeket és természetesen a névjegytartót (nemcsak a konferenciára) mindig maguknál kell tartanunk.

Ügyeljünk arra, hogy névjegyünk kifogástalan állapotú és az aktuális adatokat tartalmazó legyen. Ha több vállalkozásunk is van, akkor adjunk kivételesen valakinek többféle névjegyet, ha a beszélgetésünk olyan irányba kanyarodott, hogy valamennyi, általunk adott névjegy számára csakugyan hasznos lehet.

Névjegyet azért is érdemes magunkkal vinni, mert a regisztráció során (akárcsak az üzleti reggelik alkalmával) előfordulhat, hogy a szervezők kérnek tőlünk névjegyet is.


Ismeretszerzésre fel!

Függetlenül attól, hogy a rendezők ígérik-e, hogy biztosítanak a jegyzeteléshez eszközöket, érdemes felkészülten mennünk. Figyeljünk ugyanakkor arra, hogy az általunk vitt eszköz is (toll, füzet) igényes legyen (az iskolás füzet most nem jó választás), de jó ötlet a filofax, okostelefon, tablet is.

Egy dolgot tegyünk be még a táskánkba, ha van: reklámtollat (saját cégünk reklámtollát).
Ha esetleg egyik újdonsült ismerősünk bajba kerülne, ki tudjuk őt segíteni egy ajándék íróeszközzel.  (Finoman elegáns marketing fogás…)





dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

www.erdosetikett.hu


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]