Konferencia Etikett 2.: Tippek kávészünetre


Egy konferenciának vagy tréningnek éppen olyan fontos eleme lehet a kávé és ebédszünet, mint maga a szakmai előadás. Egy-egy ilyen alkalommal számos új ismeretséget köthetünk és óhatatlanul alakítunk ki másokban első benyomásokat, építhetjük vagy rombolhatjuk cégünk, illetve saját hírnevünket.

Érdemes ilyenkor a két legjellemzőbb hibát elkerülnünk:
• Elvonulunk, kívülállóként viselkedve, nem is teremtünk lehetőséget az ismerkedésre, vagy
• a másik végletbe esünk, és azt gondoljuk, hogy az üzletkötés színtere a konferencia.


A legjobb, ha a konferencia-szünetekre úgy tekintünk, mint a sokszor emlegetett small talk (könnyed társalgás) lehetőségére. Amely ebben az esetben nem csak a személyes, hanem - akár közvetlenül, vagy közvetve a céges - a pozitív első benyomás kialakítását és a bizalomépítést szolgálja.

Ha szeretnénk kellemes, új ismerősként megmaradni beszélgetőtársaink emlékeiben, érdemes figyelnünk a következőkre:

Viseljük a névtáblánkat

Az etikett szerint a konferenciákon, a mellkasunk jobb oldalára kell kitűznünk a névtáblát. Az etikett szabály mögötti praktikus ok (mert az etikett szabályok mögött vannak praktikus okok) a kézfogás során a kézfogásra nyújtott kéz vezeti partnerünk tekintetét és így óhatatlanul is elolvassa a nevünket.

A névtábla olvashatósága közelebb is hoz beszélgetőtársunkhoz, mert nem kell feszengenie, hogy miként szólítson, hiszen tud „puskázni”.


Miről beszélgessünk ismeretlenekkel?

Egy konferencia vagy egy tréning esetén ez igazán nem gond. A már elhangzott, vagy majd következő előadás vagy előadó, a kávé aromája, a helyszín hangulata stb. már-már zavarba ejtően magától értetődő beszédtémák.

Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy ne tűnjünk tudálékosnak, vagy túlzottan hozzáértőnek (még akkor sem, ha azok vagyunk). Egy beszélgetés során sokkal izgalmasabb lehet, ha megtudjuk partnerünk véleményét, milyennek találta és miért az eddigi programot. Ugyanakkor, a kutatások szerint, valamennyien azokat a beszélgetőtásrakat kedveljük jobban, akik meghallgatnak bennünket és nem azokat, akik szóhoz sem engednek jutni (ha még oly szórakoztatóak is).


Tapintat a társalgásban

A véleményünket mindig diplomatikusan fogalmazzuk meg. Akár magával ragadott az előadó, akár fenntartásink vannak az előadással, legyünk olyan tapintatosak a véleményünk megfogalmazásával, mintha az előadó is a társaságunkban állna.



Bemutatkozás

Ritkán kezdődik egy kávészüneti ismeretség bemutatkozással. Az az életszerűbb, hogy előbb beszélgetünk, majd később mutatkozunk be. (Mivel a partnereink látják a nevünket, valóban formálisnak tűnhet ez a „szertartás”, azonban gondoljunk arra, amilyen önbecsülést tükröz, ahogy kiejtjük a nevünket, okkal számíthatunk rá, hogy ennek megfelelő megbecsülést fogunk kapni.)

Ha arra terelődik a szó, mivel foglalkozunk, akkor inkább érdekesen és szenvedélyesen beszéljünk a vállalkozásunk egy területéről, mintsem általánosságban mondjunk valamit. (A „klasszikus recept” szerint arról érdemes beszélnünk, kinek, miben segít a cégünk.)


Névjegy átadása

Rossz üzenete van - és komoly üzleti balfogás – ha már a beszélgetés elején rögtön névjegycserét kezdeményez valaki (a névtáblán az ismerkedéshez elég információ van), majd – látva esetleg, hogy a partner nem lehet potenciális üzleti partner - már tovább is áll. (Amellett, hogy roppant bárdolatlan gesztus, üzleti megbízhatóságból sem vizsgázik jól, aki így tesz.)


Kávé és kanál

Az új idők illemkódexe 1911-be így ír: "A kávés- vagy teáscsészében ne feledd benne a kanalat. A kanál egyesegydül a cukor felkavarására szolgál. Ha felkavartad vele a cukrot, tedd a kanalat a tányérra."


A szabály, azóta sem változott…





dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

www.erdosetikett.hu

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]