KIVA választása

Nincs különbség: a kisvállalati adó (KIVA) alanyai lehetnek a már létrejött, működő vállalkozások (1.) - mindegy mikor alakultak - és év közben újonnan létrejövő vállalkozások (2.) is. Ugyanakkor eltérő szabályok vonatkoznak e két csoportra.
1. Az adóalanyiság keletkezése a már működő vállalkozások tekintetében:

Ez egy választás eredménye, úgy dönt, jobban megéri neki ez az adózási forma és megfelel a feltételeknek. Ekkor be kell jelentkezni az adó alá, ez történhet január 1. napjával azaz következő adóévre, de az adózónak lehetősége van arra, hogy évközben térjen át, ekkor a választásnak az állami adóhatósághoz történő bejelentését követő hónap első napjával jön létre a KIVA alanyiság.

A bejelentést kizárólag elektronikus úton lehet megtenni, az állami adóhatóság által e célra rendszeresített 14T203KV jelű nyomtatványon.
Az adóalanyiság keletkezése napjával önálló üzleti év kezdődik. Ha egy kft. úgy dönt, hogy KIVA alá jelentkezik és ezt 2014. június 20-án bejelenti az állami adóhatósághoz, akkor az üzleti évei az alábbiak szerint alakulnak:
  • 2014. január 1-jétől 2014. június 30-ig társasági adóalany
  • 2014. július 1-jétől 2014. december 31-ig kisvállalati adóalany.
Az adózó a kisvállalati adóalanyiság választását bejelentés megtételének napjától számított 30 napon belül a 14T203KV jelű nyomtatványon, elektronikus úton visszavonhatja azzal, hogy a határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye. A bejelentés visszavonása esetén a kisvállalati adóalanyiság nem jön létre.
 
2. Az adóalanyiság keletkezése az újonnan alakult vállalkozások tekintetében

Az adóévben újonnan létrejövő vállalkozások KIVA alanyok – de mikortól?
  • a létesítő okirata közokiratba foglalásának, ellenjegyzésének napjától, ha vállalkozási tevékenységet a cégnyilvántartásba történő bejegyzése előtt megkezdheti,
  • azon a napon, amelyen az alapítását szabályozó jogszabály szerint létrejön,
  • feltéve, hogy a választását létrejöttének napjától számított 30 napon belül bejelenti az állami adóhatóságnak! Azaz már eleve KIVA alanynak számít, ha a bejelentést 30 napon belül megteszi.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]