KIVA megszűnése

A törvény által felsorolt megszűnési okokat ismertetjük jelezve az azokhoz tartozó megszűnési időpontokat.
1.Saját döntés:

Az adózó kijelentkezik a kisvállalati adó hatálya alól. Ez azt jelenti, hogy adóév december 1- december 20 között elektronikus úton bejelenti, hogy adókötelezettségeit a jövőben nem a kisvállalati adó szabályai szerint teljesíti. Az adóalanyiság az év utolsó napjával szűnik meg.
 
2. Feltételeknek már nem felel meg.
  • Bevétele meghaladja 500 millió forintos értékhatárt. Amikor ez teljesül, azt megelőző hónap utolsó napjával szűnik meg a KIVA szerinti adózás.
  • Az adóalany végelszámolás, felszámolás vagy kényszertörlés hatálya alá kerül, vagy megszűnik. Az adóalanyiság az eljárás kezdőnapjával, illetve a megszűnés napjával megszűnik.
  • Az adózó átalakul (ide nem értve a társasági formaváltást). Az átalakulását megelőző nappal megszűnik az adóalanyiság.
  • Az adóalany terhére az adó- vagy vámhatóság számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért jogerősen mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapított meg. Az állami adóhatóság az adóalany adószámának alkalmazását felfüggeszti, törli. Az adóhatósági határozat jogerőre emelkedésének napját megelőző hónap utolsó napjával szűnik meg a KIVA.
  • Az adóalanynak az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható adó- és vámtartozása a naptári negyedév utolsó napján meghaladja az 1 millió forintot. Az adóalanyiság megszűnésének időpontja a naptári negyedév utolsó napja.
Az adóalanynál foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma meghaladja az 50 főt. A létszámváltozás hónapjának utolsó napjával megszűnik az adóalanyiság. (Választásra jogosító határ 25 fő). 

Az egyéni cég tagjának halála esetén özvegye, örököse, illetve a tag cselekvőképességének korlátozása vagy kizárása esetén törvényes képviselője az egyéni cég tagjává válhat, feltéve, hogy feltételnek megfelel és 30 napon belül bejelenti. 

Az adóalanyiság megszűnése következtében az adózó üzleti éve lezárul és az azt követő nappal önálló üzleti év kezdődik! Január 1-jétől a mérlegforduló napig terjedő időszakról soron kívüli adóbevallást kell benyújtani, amelynek határideje a megszűnést követő 5. hónap utolsó napja.
 
Pl.: 2014. november hónapban a foglalkoztatottak átlagos statisztikai létszáma októberben meghaladja az 50 főt, akkor a KIVA státusz október 31-én megszűnik. Ekkor:
  • 2014. január 1-jétől – 2014. október 31-ig a kisvállalati adó alanya,
  • 2014. november 1-jétől – 2014. december 31-ig a társasági adó alanya.
 
Az adóalanyiság megszűnését követő 2 adóévre a kisvállalati adóalanyiság ismételten nem választható!
 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]