KIVA 2015 - A korrigált pénzforgalmi szemléletű eredmény

Kisvállalati adó (KIVA) alapját érintő korrekciós tételek változása.
A módosítás szerint a KIVA-alanyiság időszaka alatt teljesített, de az adóalanyiság időszakát megelőző időszakra vonatkozó adófizetési kötelezettségbe nem tartozik bele az ÁFA-fizetési kötelezettség, így az ilyen ÁFÁ-val nem kell megnövelni a pénzforgalmi szemléletű eredményt.
 
A Katv. 20. § (6) bekezdés f) pontjának módosulása következtében a jövő adóévtől az adóalanyiság időszaka alatt teljesített adófizetési kötelezettség fogalma alá nem értendő az általános forgalmi adó fizetési kötelezettség, erre tekintettel a kiva alanynak az adóalanyiságot megelőző időszakra vonatkozó általános forgalmi adóval nem kell megnövelnie a pénzforgalmi szemléletű eredményét.
 
Amennyiben az adózó önként, vagy kötelező jelleggel áttér a kisvállalati adó hatálya alól a társasági adó hatálya alá, akkor a KIVA alanyiságának időszakára vonatkozó, de a kivás időszak alatt be nem folyt bevételt, amelyet a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint nem kell elhatárolni, növelő tételként kell számba venni a pénzforgalmi szemléletű eredmény megállapításakor a társasági adóalanyiságot megelőzően a kiva alanyiság megszűnésének adóévére.
 
Az előbbi elv vonatkozik a számviteli törvény szerint nem elhatárolandó, kiva alanyiság időszaka alatt ki nem fizetett költség, ráfordítás összegére is (mint például a kiva alanyiság időszakában december hónapra esedékes munkabér, vagy szállítói tartozás társasági adóalanyiság időszakában történő megfizetése). Az előzőek tükrében tehát a pénzforgalmi szemléletű eredményt csökkenti a kiva alanyiság megszűnésének adóévében a ki nem fizetett költség, ráfordítás összege.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/kiva-2015-a-kiva-alanyisag-megszunese

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]