Kiskorú a gazdasági társaságban

A kérdés, hogy lehet-e kiskorú gazdasági társaság tagja, lehet-e vezető tisztségviselő? Tehet-e érvényesen jognyilatkozatot? Ezen kérdéseket válaszoljuk meg az alábbiakban.

Az Új Polgári Törvénykönyv hatályba lépésével a korábbi Gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény is bekerült az új Polgári Törvénykönyv rendelkezései közé, ezért már az új Ptk. rendelkezik a gazdasági társaságokról.

Fontos érdek szól amellett, hogy kiskorú személy felelőssége – akinek a vagyoni ügyei viteléhez szükséges belátási képessége általában korlátozott – ne váljon még mögöttesen sem egy gazdasági társaságban korlátlanná.

A Ptk. 3:90. § (1) bekezdése szerint „Természetes személy egyidejűleg egy gazdasági társaságban lehet a társaság korlátlanul felelős tagja. Kiskorú személy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja nem lehet.”

A fenti rendelkezés szerint tehát kiskorú lehet gazdasági társaság tagja, de korlátlan felelősséget nem vállalhat, a törvényi rendelkezés nem zárja ki a kiskorú gazdasági társaságban tagként történő részvételét.

Fentiekre tekintettel tehát kiskorú nem lehet betéti társaság beltagja, ugyanis a beltag felelőssége korlátlan szemben a kültagéval. Kültag korlátolt felelősséggel bír. Mivel a törvény a korlátlan felelősségvállalást zárja ki a kiskorúnál, ezért betéti társaság kültagja már lehet kiskorú is.

Kiskorú személy gazdasági társaságban vezető tisztségviselő azonban SOHA nem lehet.

Kiskorú jognyilatkozatának érvényességéhez törvényes képviselője hozzájárulása szükséges, valamint kiskorú helyett törvényes képviselő ír alá.


Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]