Kinek kell pénztárgép?

A nyugtaadási kötelezettségét az adóalany bizonyos esetekben – a külön jogszabályban meghatározott tevékenységei körében – kötelezően gépi kibocsátású nyugtával, vagyis a külön jogszabályban meghatározottaknak megfelelő pénztárgéppel, taxaméterrel köteles teljesíteni.
Ekkor sem árt hangsúlyozni, hogy gépi nyugtát nem kell kiállítani, ha valamiért számlát állít ki az értékesítő, például mert a vevő kéri,vagy mert módjában állt a nem adóalany vevőtől a számla szabályszerű kiállításához szükséges vevői adatokat megkapni.
 
A gépi nyugtaadási kötelezettség szabályait egy Rendelet tartalmazza.
 
A Rendelet értelmében kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel adhatnak nyugtát (azaz kézzel írtat nem!!!) azok az adóalanyok, akik az 1. számú mellékletben meghatározott tevékenységet, üzletben végzik. Azaz akkor kell pénztárgép, ha a Rendelet előírja és nagyon egyszerűsítve azoknak írja elő, aki az abban meghatározott tevékenységi kört végzik, általában üzletben, ide tartozik a kis és nagykereskedelem.
 
A gépi nyugtaadásra kötelezett adóalanyok, tevékenységek, üzletek körét a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 3/2013. (II. 15.) NGM rendelet határozza meg.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]