Jó modor és hitelesség

Az üzlet aranyszabálya:

Először megismerem, aztán bízom benne, végül üzletet kötünk.


Ez történhet néhány perc alatt, noha igen ritka, és lehet egy hosszabb folyamat eredménye.

A Közel-, illetve a Távol-Keleten, nem sajnálják az időt az alaposabb ismerkedésre. Európa számos országában is így van, például Spanyolországban vagy Görögországban is áldoznak időt arra, hogy jobban megismerkedjenek a jövőbeni üzlettárssal. Ezekben az országokban a jó üzleti ajánlat kevés, szívesebben kerülnek huzamosabb üzleti kapcsolatba olyasvalakivel, aki kedvelnek is.

Itthon is igaz, a hitelességünket, illetve a másik fél szimpátiáját komolyan kockára tehetjük, ha a partnerünk úgy érzi, viselkedésünk hagy kívánnivaló maga után.
Milyen aprónak tűnő hibák okozhatnak nagy kárt?

Nem megfelelő kézfogás
Ha az első találkozás során nem kellemes élmény kezet fogni velünk, azt a partner azonnal megjegyzi. Ez pedig beárnyékolja az induló kapcsolatot. Érdemes ilyenkor nemcsak a klasszikus hibákat elkerülni (döglött hal, kézroppantás stb.), az is kellemetlen élményt okoz, ha a mosdóból jövet nedves még a másik fél keze vagy egy-egy téli napon, a frissen érkező keze még nagyon hideg.

Késés
Az időnk a legértékesebb dolog, amit bárkinek is adhatunk. A másik elvesztegetett idejét – lévén az időutazás nem megoldható – nem áll módunkban pótolni. A késés, illetve a megvárakoztatás üzleti megbízhatóságunkat is megkérdőjelezi. Különösen, ha az általános felelősség-eltolás eszközeit használjuk (nem találtunk parkolóhelyet, dugó volt stb.). Helyesebb döntés ilyenkor elismerni, hogy rosszul mértük fel a rendelkezésünkre álló időt.

A hiteltelen öltözék
Valamennyiünk fejében sztereotípiák vannak arról, miként is öltözik egy-egy szakma hiteles képviselője. Mit visel(jen) egy megbízható könyvelő, egy start up cég munkatársa, egy felsővezető…
A kutatások azt mutatták, ha olyasvalakivel találkozunk, akinek a megjelenése a sztereotípiáktól eltér (például egy befektetési tanácsadó bermudában, pólóban és flip-flop papucsban jön tárgyalni), a partner „összezavarodik”, bizalmatlanabb lesz. Így az érintettnek először arról kell meggyőznie a partnerét, hogy a szakmája hozzáértő képviselője és csak azután térhetnek a tényleges üzletre.

Telefon-bűnök
A mobiltelefon (okostelefon) az üzleti élet hasznos eszköze. Ám nem szabad, hogy az üzlet kerékkötője legyen. Ha a partnerrel való beszélgetés közben felvesszük a telefont, ha - akár a tárgyalóasztalra, akár az étkezőasztalra - kitesszük és ráadásul időnként „ellenőrizzük” is, akár - úgy hisszük – lopva, hibás helyzetkezelésünket úgy dekódolja a másik fél, hogy nem tartjuk elég fontosnak őt, illetve a vele való üzletet.

Túl közvetlen stílus
A Keresztapa című filmben hangzik el a bűvös mondat: „Ez nem személyes (…), ez szigorúan üzlet.” Üzleti partnerünk nem a barátunk. A "tabu témák" felhozatala, a túl kötetlen beszédstílus, szleng használata vagy a másik fél számára tolakodónak ható tegeződés-felajánlás, mind-mind könnyen zátonyra futtathatják az üzleti kapcsolatot.



dr. Erdős Zsuzsanna
üzleti etikett tanácsadó, coach
www.erdosetikett.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]