HORIZON 2020 Program

A Horizont 2020 az Unió új, meghatározó programja a 2014 és 2020 közötti időszakra. A program az EU és a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére.

A Horizont 2020 a kutatás és innováció finanszírozására szolgáló új program, mely közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A rendelkezésre álló forrásokból kutatóintézetek, egyetemek, innovatív magánvállalkozások és kisvállalkozások részesülhetnek.
 
A H2020 program nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat takar, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyire képes. A pályázatok közvetlen brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás.
 
A H2020 program egyesíti, összevonja a korábbi időszak három keretprogramját:
  • FP – Kutatási Technológiafejlesztési és Demonstrációs Program;
  • CIP – Versenyképességi és Innovációs Program;
  • EIT – Európai Innovációs és Technológiai Intézet.
A Program a korábbiaknál egyszerűbb adminisztrációt, valamint új, innováció-orientált szemléletet vezet be.
 
Horizon 2020
  • a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához nyújt támogatást;
  • a hangsúlyt a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát érintő problémák megoldására helyezik (pl. egészségügy, energia, közlekedés);
  • egyszerűsítik az adminisztratív szabályokat és eljárásokat, áttekinthetőbbé teszik a finanszírozási rendszert, gyorsítják a szerződéskötést, a pályáztatás szinte teljes mértékben elektronikus úton történik;
  • a program kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort, fontos újdonsága, hogy a kkv-k támogatására új eszközt vezet be, amely a teljes innovációs folyamaton, az ötlettől a piaci bevezetésig végigkíséri a kkv-kat.
A H2020 program szerkezete három pillérre épül:
  • Kiváló tudomány
  • Ipari vezető szerep
  • Társadalmi kihívások

Forrás: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/what-horizon-2020

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

BNG
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]