Gazdasági társaság formái (3)- Korlátolt Felelősségű társaság (Kft.)

A korlátolt felelősségű társaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével (jegyzett tőkével) alakul, és amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben csak törzsbetétének szolgáltatására és a társasági szerződésben esetleg megállapított egyéb vagyoni hozzájárulás szolgáltatására terjed ki. A társaság kötelezettségeiért - törvényben meghatározott kivétellel - a tag nem felel.

A társaságot egy, - vagy több személy alapíthatja. Az alapításhoz társasági szerződés kötése szükséges.

A Kft. jogi személy.

A társaság törzstőkéje az egyes tagok törzsbetéteinek összességéből áll. A törzsbetét a tagok vagyoni hozzájárulása, amely pénzbeli, illetve nem pénzbeli hozzájárulásból áll.

A tagok törzsbetétei különböző mértékűek lehetnek, az egyes törzsbetétek mértéke azonban nem lehet kevesebb százezer forintnál. A törzsbetétnek forintban kifejezettnek és tízezerrel maradék nélkül oszthatónak kell lennie.

Minden tagnak egy törzsbetéte van; egy törzsbetétnek azonban - a közös tulajdon szabályai szerint - több tulajdonosa is lehet.

A társaság bejegyzésére csak azután kerülhet sor, ha a bejegyzési kérelem benyújtásáig minden egyes pénzbeli hozzájárulásnak legalább a felét a társaság javára befizették. A befizetés történhet a társaság pénztárába vagy e célra megnyitott bankszámlára.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/hirek/gazdasagi-tarsasag-formai-2-beteti-tarsasag-bt
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]