Debrecen számít a VOSZ partnerségére a kkv k fejlesztésében

Debrecen, 2024. március 07. - A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség vállalkozói fórumán. Aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat. A fórumon a vállalkozók üdvözölték a kamatok csökkentését és kérték a VOSZ segítségét az állami kamattámogatású Széchenyi Kártya Program hitel kamatainak további csökkentéséhez. „A jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét” – jelentette ki Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket, melyekkel egyidőben vállalkozói fórum és országos elnöki látogatásokra is sor kerül. A sorozat Debrecenbe érkezett március 6-án. A vállalkozói fórumok célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon 5 éves új stratégiájának és cselekvési programjának eddigi eredményeiről, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek beszámoljanak 2023-ban végzett munkájukról.


Papp László, Debrecen polgármestere úgy látja, hogy az önkormányzat és a VOSZ életében sok változás történt az elmúlt egy évben – sok minden az előnyére változott. A VOSZ vármegyei szervezete sokkal dinamikusabbá, kezdeményezőbbé vált. Debrecenben 9500 mikrovállalkozás, 900-nál több kis és középvállalat működik, a munkaerőpiacon rendkívül komoly a szerepük, 40 ezernél is több munkavállalót foglalkoztatnak. A polgármester szerint az érdekérvényesítésük korábban valamivel gyengébb volt, ám ez az utóbbi időben láthatóan erősödött. A kkv-k törekvéseit feltétlenül be kell csatornázni a gazdasági folyamatokba. Az elmúlt évtizedben Debrecenben nagy léptékű ipari fejlesztéseket valósítottak meg sikerrel, szinte valamennyi ágazat jelen van. 12,5 milliárd euró működő tőke érkezett és érkezik a városba, közel 20 ezer új munkahely jött létre ez idő alatt. „Igazán sikeresek mégis akkor leszünk, ha a kkv-k még jobban ki tudják venni a részüket a gazdaságfejlesztésből” – mondta Papp László. 2015-től működik a városfejlesztési szervezet, már az induláskor is a kkv-k fejlesztése volt a fő szempont. Közel 90 milliárd forint GINOP-forrás érkezett Debrecenbe 2014-2020. között, aminek 70 százalékát a kkv-szektor használta fel. „Óriási gazdasági kincs van a kezünkben, fejlődésben egy-két éven belül Debrecen megelőzheti a vidéki városok éllovasát, Győrt is” – mondta a polgármester. Nagyon fontos, hogy legyen egy szervezet, és ilyen a VOSZ, amelyik a kkv-k felvetéseit, megoldási javaslatait képviselik a döntéshozóknál. „Egy nagyvállalat, ha úgy diktálja az érdeke, összecsomagol és elmegy. De egy kisvállalkozó ott akar boldogulni, ahol él, ahová kötődik” – jegyezte meg. A következő években Debrecen a Város- és Gazdaságfejlesztési Központon (EDC) keresztül egyértelműen a kkv-kra kíván fókuszálni, és ebben számítanak a VOSZ partnerségére. Fontosnak tartották, hogy KKV Ipari Parkot hozzanak létre, a kivitelezés folyamatban van, eddig 14 cég települ le itt. Ez arra ösztönzi a városvezetést, hogy a következő években a KKV Park 2. és 3. ütemét is megvalósítsák.




Papp László

Rácz Róbert, Hajdú-Bihar Vármegye főispánja ismertette, hogy Hajdú-Bihar vármegye 10 járásában 19 kormányablak áll mindenki rendelkezésére, természetesen a vállalkozókéra is. „Talán a kortársak nehezebben tudják pontosan megítélni a fejlődést, de 200 év múlva minden a helyére kerül, igaz ez a gazdaságra is. Vállalkozóink a saját és családjuk jólétének megteremtésén túl valami pluszt is vállalnak a közösség érdekében, amiért tiszteletet érdemelnek. A VOSZ ilyen embereket tömörít és hív a fedélzetre” – mondta a főispán. A kormányhivatal is ilyen szeretne lenni, az a cél, hogy az ügyeket intézők azt érezzék, hogy ők a főnökök. Egy hatóságnak úgy kell működnie, hogy segítse az ÉLET haladását, a gazdasági élet előrehaladását sem akadályozni, hanem segíteni kell. Messze nem elég ma az az interakció, ami a vállalkozói világ és a hivatal között van. Rácz Róbert ezért javaslatot tett, hogy a VOSZ vezetőivel opciókat dolgozzanak ki a hatékonyabb közös működésre, mert ideje elkezdeni a közös gondolkodást!


Rácz Róbert

Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója a magyar gazdaság és a régió kilátásairól tartott előadást. Mint elmondta: Magyarország 2023 negyedik éves alapon számított negyedéves GDP-növekedése (0,4 százalék) az EU középmezőnyébe tartozik, azonban a negyedéves dinamika és a decemberi exportadatok aggodalomra adnak okot. Az uniós források elapadása és a költségvetés kifeszített helyzete miatt állami beruházások jelentős része késlekedik. A magas kamatok miatt jelentősen visszaesett a háztartások beruházási aktivitása, ami negatívan hatott a vállalkozások teljesítményére is. A vállalkozások beruházásai például 12,1 százalékkal csökkentek 2023 harmadik negyedévében a 2022 harmadik negyedéves adathoz képest. A munkaerőpiac továbbra is feszes, igaz, már csökkenő mértékben. Az idei második félévtől már a reálbérek növekedése várható. Az Egyensúly Intézet szerint az infláció év végére 4,4 százalék lehet. Az euró árfolyama idén 394-401, jövőre 408-418 forint lehet. A munkanélküliséget idén 3,9, 2025-ben 3,7 százalékra prognosztizálja az Intézet. Dr. Kozák Ákos a régiós fejlesztések közül kiemelte a munkákat Debrecen külterületén az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben az ipari telephely kialakítását, valamint más, munkahelyteremtő beruházásokat. Ugyancsak kiemelkedő fejlesztések folynak Hajdúböszörményben, Hajdúnánások és Bagaméren is. Az utóbbi időben fejlődés szempontjából a következő 5 település teljesített a legjobban: Debrecen, Mikepércs, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás és Hosszúpályi.




Dr. Kozák Ákos

A szövetség új stratégiájának 2023-2024-es megvalósítása


Eppel János, a VOSZ elnöke előadását azzal kezdte, a VOSZ független, érdekvédelmet ellátó szervezetként, a hagyományokra építve, de a kor kihívásaira és követelményeire válaszolva végzi munkáját és aktualizálja szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a VOSZ mind országosan és vármegyei szinten is a vállalkozói közösség építőjeként tehet a vállalkozások sikeres működéséért.  A VOSZ tavaly ünnepelte működésének 35. éves évfordulóját és ezen idő alatt, egyfajta híd szerepet töltött, tölt be vállalkozók és a mindenkori kormány között, amely társadalmi minden körülmények között a párbeszédre épül. A VOSZ vezetősége ezt a tradíciót kívánja folytatni, mert továbbra is abban hiszünk, hogy a mindenkori kormánnyal folytatott őszinte, nyílt párbeszéd az egyetlen út, amely sikeresen és hatékonyan működik. A 35 év alatt mind a szövetségben, mint a tagvállalatoknál felhalmozódott szakmai tudást és tapasztalatot felhasználni a szövetségen belüli közösségek, vármegyei szervezetek, tagozatok, szekciók feladata, mint országosan és helyi szinten is. Az érdekvédelmi tevékenységen és Széchenyi Kártya Program működtetésén túl a VOSZ tavalyi évben több új szolgáltatást vezetett be a vállalkozások mindennapjainak megkönnyítése érdekében, de folyamatosan kutatja, vizsgálja és fejleszt. 




Eppel János

A 2024 évben továbbra is fontos az aktivitás és szervezettség: konkrét ügyek és projektek mentén sokkal többet kell kihozni a közös munkából, melyre az előbbiek miatt   képes a VOSZ. „Akkora kihívások elé nézünk, hogy ezekre a korábbi eszközrendszerünk már nem lesz elég, meg kellett újulnunk, nagyobb együttműködésre, összefogásra van szükség, szervezett formában. Nem egyedül vagyunk a világban, egy közösség tagjai vagyunk” – húzta alá Eppel János. „nem elég, ha tudjuk, hogy miben vagyunk jók, azt másokhoz is el kell juttatnunk, mert a VOSZ jó márka” – jelentette ki.


A VOSZ legsikeresebb szolgáltatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen múködtetett Széchenyi Kártya Program a 21 év alatt 7800 milliárd forint kihelyezett forrás, több mint 480 ezer hitelszerződés önmagáért beszél. A kibővített program folytatódik, a következő évekre is garantálja a kormány a működését, ezzel rengeteg vállalkozás fejlődését lehet biztosítani. Az elnök kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a vármegyei vállalkozásoktól is érkezzenek a témák, javaslatok, meglátások, amelyeket megvizsgálva, elemezve a VOSZ felkarolhat és képviselhet a szükséges fórumokon, hisz a win-win helyzet erősítése változatlanul elsődleges cél. A szövetségnek van válasza az aktuális kérdésekre és kihívásokra is, melyeket a vállalkozások már egyre kevésbé kerülhetnek ki, mint a fenntarthatóság kérdése és az ESG témakörre. A új kihívások kezelésére az összefogás és együttműködés az egyik legfontosabb válasz, így nagyon fontos, hogy nem csak a központban, de az vármegyékben és aktív, erős szervezetek és közösségek működjenek, melyek mind az irodahálózat kiépítése és meglévő irodák fejlesztése lehetőséget ad országszerte a helyi vállalkozások számára közvetlen kapcsolatba lépni a szövetséggel.  Továbbra is várjuk a megyei szervezetek, vállalkozók ötleteit, meglátásai, javaslatai, melyből merítkezni tudunk.



Perlusz László VOSZ főttikár előadásában tájékoztatta a közönséget a VOSZ érdekvédelmi munkájának kutatási hátteréről és konkrét területeiről. Szintén kiemelte, hogy a KSH adatai alapján ma Magyarországon 1 millió vállalkozás működik, amelyek nagy része a közép-magyarországi régióban található, de meg kell adni a lehetőséget a vármegyék vállalkozásainak is, hogy egyre jobban bekapcsolódjanak a gazdasági vérkeringésbe és a szervezet életébe is. Ezt a célt szolgálják a vármegyei közgyűlésekkel egybekötött vállalkozói fórumok és országos elnökségi részvétel is, továbbá előkészítés alatt áll egy olyan módostás, amely után a vármegyékben telephellyel rendelkező cégek a vármegyei szervezet és szövetségi munka részeseivé válhatnak. A főtitkár kiemelte, hogy 2023-ban indult az Egyensúly Intézettel közösen a VOSZ Barométer üzleti hangulat index felméréssorozat a VOSZ-tagvállalatok körében (összesen 25 ezer aktív tagi közösség), amely nagyon értékes adatokkal segíti a VOSZ munkáját, jelezve azt is, hogy milyen területre kell koncentrálni. Jelentős eseményként még elmondta, hogy 2023-ban a magyar Parlament december első péntekét a Magyar Vállalkozók Napjává, hivatalosan is jeles nappá nyilvánította 170 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, amely a tavalyi jubileumi évben a vállalkozók munkájának és társadalmi szerepének méltó elismerése.




Perlusz László


A kereslet, a megrendelések és a beruházások növelése 2024-ben elsődleges érdek, ehhez a hitelezési lehetőségek további bővítésére is szükség van. Perlusz László kitért arra is, hogy a vállalkozói közösség üdvözölte a kamatok csökkentését, de szerinte a jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét.


Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke megerősítette: stratégiai cél, hogy a vállalkozások hatékonyságnövelését segítsék különböző szolgáltatásokkal, amelyek közül kiemelkedik a VOSZPort, a digitális vállalkozói vezérlőpult, amely a számlázástól a céginformációs lekérdezésig, az elektronikus aláírásig, kkv-minősítésig sok mindenben segít immár a mesterséges intelligencia alkalmazásával. Barabás Tamás elmondta, hogy vállalkozásfejlesztési tanácsadó szakember kezd dolgozni minden vármegyében a következő negyedévtől kezdve a Széchenyi Kártya Programot koordináló kollégával közös irodában. A kkv-kat kívánják összehozni szolgáltatókkal, például képzési vagy kontrolling területen – ezzel is bővül a VOSZ szolgáltatási portfóliója. A közeljövőben a VOSZ kiemelten foglalkozik majd az induló és a 0-5 éves vállalkozásokkal is, mert a jelenlegi 50 százalékos lemorzsolódáson javítani kell.




Barabás Tamás


Balogh Károly, VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei elnöke értékelésében emlékeztetett arra, hogy az új elnökség 2023 júniusa óta dolgozik. Az alapozással kezdtek, újraépítették a szervezetet, együttműködési megállapodást kötöttek a NAV-val, a Kamarával, a debreceni Város- és Gazdaságfejlesztési Központtal (EDC), valamint az egyetemmel. Cégekkel, köztük multikkal is megbeszélést folytattak. A vármegyei elnök az idei tervek között említette a regionális irodahálózat ki- és újjáépítését: szeretnének egyfajta gazdasági klubként is működni. Olyan tanácsadói szolgáltatást kívánnak nyújtani, amivel versenyképesebbek lesznek a kisvállalkozók. Motivációs tréningeket, képzéseket szerveznek, nagy hangsúlyt helyeznek a HR-munkára. Szintén új feladat az üzleti közösség építése (VOSZ Network), hasonló fajsúlyú cégeket ültetnének egy asztalhoz, ezen kívül workshopokat is szerveznek.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]