Csak egy kávé?

Míg a múlt század elején a kávéházi kultúra az irodalmi és a társasági élet része volt, addig ma már az üzleti élet színtere is lett. Ha egy kötetlenebb hangulatú megbeszélésre vágyunk, ha csak össze akarunk futni üzleti partnerünkkel, akkor ehhez remek apropó lehet egy közös kávé.

Erre az esetre is igaz: valójában „társasági eseménynek álcázott üzleti eseményről” van szó, így körültekintőbbnek kell lennünk, mintha csak egy barátunkkal szeretnénk felhörpinteni egy csésze feketét.

Ahhoz, hogy egy üzleti kávézás során is jó benyomást keltsünk partnerünkben, érdemes betartani néhány elvet:

  • Ha közös kávézásra teszünk javaslatot, figyeljünk arra, hogy a kávézó mindkettőnk számára könnyen megközelíthető legyen. 
  • Meghívóként érkezzünk pár perccel korábban, hogy találjunk egy kellemes asztalt, ahol nyugodtan beszélgethetünk. 
  • Vendégünknek hagyjuk meg a jobb helyet, ahonnan kellemesebb a látvány, ahol megfelelőbb a klíma. 
  • Az üzleti kávézás során a kávézó adja azt a kötetlenséget, amelyet egy iroda nem képes nyújtani. Ebből az is következik, hogy a kávézó nem „kihelyezett iroda”, ahol prezentálhatunk az asztalnál, vagy egyéb irodai munkát végezhetünk. 
  • Az üzleti etikett szabályai szerint a meghívó állja a számlát, még ha a közös kávézást (étkezést) a hölgy is javasolta. Ugyanakkor a hazai lovagias hagyományok okán, ha a férfi partner ragaszkodik a számla rendezéséhez, egy hölgy ezt elegánsan, egy finom köszönöm társaságában elfogadja. 
  • A kávézó asztalára ne tegyük a mobiltelefonunkat, vagy a hölgyek, a retiküljüket. 
  • A kávézó munkatársaival is legyünk figyelmesek és udvariasak. A varázsszavak (kérem, köszönöm stb.) használata itt is megkerülhetetlen azzal, hogy nem elegáns letegezni a felszolgálót, még ha a vendéggel egykorú, vagy sokkal fiatalabb is.
  • Szemkontaktus, esetleg egy finom biccentés vagy franciás apró kézmozdulat, elegendő a fizetési szándék jelzéséhez. 

  • A borravaló a szolgáltatás része, ami legalább 10%, ha nincs kifogásunk a kiszolgálással szemben. Ám, ha élő zene is szórakoztat bennünket, vagy kivételesen figyelmes volt a felszolgálónk, nagyobb borravalót illik adni. 
  • Ügyeljünk arra, hogy a kávé kavargatása közben ne csilingeljen a kiskanalunk, ahogy nekiütődik a csészének. Majd, ha felkevertük a kávénkat, a kanalat helyezzük a csészealjra anélkül, hogy előtte megízlelnénk róla a tej-, vagy tejszínhabot.

 

… és végül egy érdekesség:

 

  • A cappuccino Itáliában kifejezetten reggeli italnak számít, így 11 óra után már nem elegáns azt rendelni…

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.


 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]