Az egyszerűsített foglalkoztatás korlátainak túllépése

Egyszerűsített foglalkoztatásra, idény és alkalmi munkára a 2010. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Efo. tv.) szerint létesíthető munkaviszony, de ennek vannak korlátai.
Általános korlátok
  • Ugyanazon felek között létesített többféle egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony (pl.: idénymunkára és alkalmi munkára is alkalmazott) az adott évben nem haladhatja meg a 120 napot.
  • Továbbra sem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony olyan felek között, akik között már munkaviszony áll fenn és a munkaszerződés nem módosítható ilyen jogviszonnyá.
  • Nem foglalkoztathat egyszerűsített jogviszony keretében senkit az a munkáltató, aki 300 ezer forintot meghaladó összegű adótartozást halmoz fel az a közteher tekintetében.
Személyi korlátok

Másik korlát a munkáltató által alkalmi munkavállalóként foglalkoztatható személyek száma.
Alkalmi munkára egyszerűsített munkaviszonyban foglalkoztatottak száma egy napon legfeljebb a munkáltatónak a tárgyévet megelőző, vagy 7. hónap után a tárgyévi első félévi (6 havi) átlagos statisztikai létszámától függően nem haladhatja meg a következő korlátokat:
 
  • főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató – 1 fő
  • 1-5 munkavállaló foglalkoztatása esetén - 2 főt,
  • 6-20 munkavállaló foglalkoztatása esetén - 4 főt,
  • 20 több munkavállaló foglalkoztatása esetén - a munkavállalói létszám 20%-t
 
A napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató a tárgyév napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja, de a következő naptári évre nem vihető át.
 
Időkorlátok

Idénymunka: egy naptári éven belül a 120 nap lehet egy munkavállaló részéről ugyanazon munkáltatónál.
Alkalmi munka: egy naptári éven belül a 90 nap lehet egy munkavállaló részéről ugyanazon munkáltatónál, egy hónapban 15 nap és egybefüggően 5 nap lehet.
 
Egyéb korlát

Filmipari statiszta: napi nettó jövedelme nem haladja meg a 12 000 forintot.
 
Egyszerűsített foglalkoztatásban a minimálbér és a garantált bérminimum szabályait alkalmazni kell azzal, hogy személyi alapbérként, illetve teljesítménybérként - a meghatározott feltételeknek megfelelően - legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag:
http://www.vallalkozo.info/hirek/idenymunka-alkalmi-munka-mi-az

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]