Akár 70%-os támogatás prototípus-fejlesztésre a Közép-Magyarországi régióban!

A "Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés" című, VEKOP-2.1.7-15 kódszámú felhívás már 2016. június 15-tól benyújtható!

Támogatás célja

A Felhívás célja, hogy a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában (a továbbiakban: S3) megfogalmazott intelligens gyártás specializációt támogassa azzal, hogy a KKV-k széles körének jelentős szellemi értéket tartalmazó, műszaki, technológiai fejlesztéseihez kiszámítható forrást nyújt. Az S3 a teljes innovációs folyamatból a termékfejlesztés és piaci bevezetés megfelelő támogatásának szükségességét is nevesíti. A Felhívás az előzőekhez igazodva a fejlesztések két, piaci alapon nehezen finanszírozható fázisára koncentrál, a KKV-k házon belüli prototípusfejlesztésére és az ezek eredményeként létrejövő innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások forgalomba hozatalára. A támogatások révén a tudományos eredményekből piacképes termékek, termékcsoportok és szolgáltatások jönnek létre, amelyek hozzájárulnak a KKV-k versenyképességének, innovációs tevékenységének fokozásához, új nemzeti K+F+I képességek megjelenéséhez.

A projektek keretein belül a prototípus elkészítése kötelező, emellett piacra vitelre is lehet támogatási kérelmet benyújtani. Kizárólag piacra viteli fázis támogatására nem lehet támogatási kérelmet benyújtani.

Pályázatot nyújthatnak be mikro-, kis és középvállalkozások. Akár induló vállalkozások is pályázhatnak!

Támogatható tevékenységek köre

Önállóan támogatható tevékenységek

K+F projekttámogatás keretében (minimum a projekt elszámolható költségeinek 40%-a):

a) Kísérleti fejlesztés: (kötelező végezni, önállóan kizárólag ez a tevékenység támogatható) a meglévő tudományos, technológiai, üzleti és egyéb, vonatkozó ismeretek és szakértelem megszerzése, összesítése, alakítása és felhasználása új vagy javított termékek, eljárások vagy szolgáltatások kidolgozása céljából. Ide tartozhatnak például az új termékek, eljárások vagy szolgáltatások fogalmi meghatározását, megtervezését és dokumentálását célzó tevékenységek is.

A kísérleti fejlesztéshez tartozhat az új vagy javított termékek, eljárások és szolgáltatások prototípusainak és kísérleti modelljeinek kidolgozása, illetve kiállítása, az ilyen termékeknek a tényleges működési körülményeket reprezentáló környezetben történő tesztelése és jóváhagyása abban az esetben, ha e tevékenységek elsődleges célja a véglegesnek még nem tekinthető termék, eljárás vagy szolgáltatás továbbfejlesztése. Ide tartozhat a kereskedelmileg felhasználható olyan prototípusok és kísérleti modellek kifejlesztése, amelyek kereskedelmi végterméknek minősülnek, mert előállításuk túlságosan költséges ahhoz, hogy az kizárólag demonstrációs és hitelesítési céllal történjen.

A kísérleti fejlesztésbe még akkor sem tartoznak bele azok a szokásos vagy időszakos változtatások, amelyeket meglévő termékeken, gyártósorokon, előállítási eljárásokon, szolgáltatásokon és egyéb folyamatban lévő műveleteken végeznek, ha e változtatások fejlesztésnek minősülnek.

1)  Szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei

Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó személyi jellegű ráfordítás:

  • munkabér
  • személyi jellegű egyéb kifizetései (bérjellegű juttatások, pl. munkába járás költsége, cafeteria),
  • foglalkoztatást terhelő adók, járulékok

A fejlesztők, technikusok és egyéb kisegítő személyzet tekintetében a munkaszerződés - megbízási szerződés esetén a megbízási szerződés - szerinti alapbér és járulékai, a támogatott projektben való foglalkoztatás arányában, a végzett tevékenység mértékéig. A fejlesztő, technikus személyek és egyéb kisegítő személyzet alapbére és annak járulékai csak akkor számolható el, ha végzettségük és tevékenységük közvetlenül a projekt végrehajtásához kapcsolódik, és munkaköri feladatukat képezi, munkaköri leírásban és megbízási szerződésben rögzítésre kerül. A Felhívás keretében nincs lehetőség távmunkára.

Fejlesztő munkatárs esetében legfeljebb 1.700.000 Ft/hó személyi jellegű ráfordítás tervezhető/számolható el. Projektmenedzser és marketing munkatárs esetében legfeljebb 800.000 Ft/hó személyi jellegű ráfordítás tervezhető/számolható el. A technikus/segédszemélyzet esetében legfeljebb 600.000 Ft/hó személyi jellegű ráfordítás tervezhető/számolható el.

 

2)  Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatások költségei

A piaci feltételek szerint harmadik féltől megrendelt kutatás-fejlesztési tevékenység díja.

Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatások költségei nem haladhatják meg a kutatás-fejlesztési projekthez nyújtott támogatás 50%-át.

 

3)  Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó egyéb költségek:

Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó anyagköltség: Anyagköltségek, amennyiben azokat közvetlenül a kutatás-fejlesztési tevékenységhez veszik igénybe.

 

4)  Beruházási költségek:

a) Eszközbeszerzés költségei: Kutatási-fejlesztési célt szolgáló új eszközök és felszerelések (műszaki berendezések, gépek) költségei a kutatás-fejlesztési projekt megvalósítási időszakában való használatuk időtartamára és mértékéig (amortizáció).

b)  Immateriális javak beszerzésének költsége: Harmadik féltől piaci áron megvásárolt szabadalmak és egyéb immateriális javak (pl. licenc, oltalom), valamint ezen immateriális javakhoz (szellemi termékekhez) kapcsolódó hasznosítási jogok bekerülési értéke, amennyiben a tranzakcióra a piaci feltételeknek megfelelően került sor.

Az immateriális javak elszámolható költsége a regionális beruházás jogcímen elszámolt ilyen költségekkel együttesen nem haladhatja meg a projekt összes elszámolható költségének 10%-át.

 

Önállóan nem támogatható, kapcsolódó tevékenységek

Csekély összegű (de minimis) támogatás keretében (kizárólag azon vállalkozások esetében támogatható, amelyek a támogatást nem elsődleges mezőgazdasági termeléshez veszik igénybe)

1) Projekt előkészítéshez kapcsolódó költségek:

a) Előzetes tanulmányok, engedélyezési dokumentumok költsége

  • előzetes igényfelmérés, célcsoport elemzése, szakértői műhelymunkák,
  • szükségletfelmérés, helyzetfeltárás.

b) Közbeszerzési költségek: A közbeszerzési költségek (ideértve a közbeszerzési szakértő díját is) nem haladhatják meg a projekt összes elszámolható költségének 1%-ánál.

Az előkészítés közbeszerzési költségeken kívüli összes elszámolható költsége nem haladhatja meg a projekt összes elszámolható költségének 5%-át.

 

2) Projekt menedzsmenthez kapcsolódó költségek:

A projektmenedzsment költségek együttesen nem haladhatják meg a projekt összes elszámolható költségének 2,5%-át. A projektmenedzsment költségeken belül kizárólag a következő tételek számolhatóak el:

a) Projektmenedzsment személyi jellegű ráfordítása

A projektmegvalósítás alatti projektmenedzsment személyi jellegű ráfordításai:

  • munkabér, megbízási díj,
  • személyi jellegű egyéb kifizetései (bérjellegű juttatások, pl. munkába járás költsége, cafeteria),
  • foglalkoztatást terhelő adók, járulékok.

b) Projektmenedzsmenthez kapcsolódó útiköltség, kiküldetési költség

c) Projektmenedzsmenthez igénybevett szakértői szolgáltatás díja

A projektmegvalósítás alatti projektmenedzsmenthez igénybevett szakértői szolgáltatás díja.

 

3) Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatások költségei:

a) Egyéb szakértői szolgáltatás költségei

  • Hazai oltalomszerzés költségei
  • Külföldi oltalomszerzés költségei
  • Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan piackutatás elkészítéséhez kötődő szakértői és tanulmánykészítési szolgáltatás igénybevétele (legfeljebb 5.000.000 Ft értékben elszámolható).
  • Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások:
  • grafikai tervezési, formatervezési és fordítási költségek (marketingeszközökhöz, arculati elemekhez és a honlap fejlesztéshez kapcsolódóan),
  • árubemutatóhoz, kiállításhoz, vásárhoz kapcsolódóan tolmács igénybevétele.

b) Kötelező nyilvánosság biztosítása tevékenység (max. 0,5%)

c) Marketing költségek

  • Hazai vagy külföldi kiállításon vagy vásáron való részvételhez kötődő
  • beépítetlen és beépített terület, illetve kiállító helyiség bérleti díja,
  • kiállítóhelyiség, stand felállításával és működtetésével kapcsolatos költségek
  • kötelező regisztráció/katalógusbeiktatás költsége,
  • területdíjhoz kapcsolódó egyéb kötelező költségek (Pl: AUMA, kötelező biztosítás).

 

  • Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások
  • marketingeszközök elkészítése, beszerzése,
  • média-megjelenések, sajtóhirdetések, reklámkampányok költsége.

d) Egyéb szolgáltatási költség

  • Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások
  • árubemutatón, kiállításon, vásáron bemutatott termék szállítmányozási és biztosítási költségei.

 

4) Szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei:

a) Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó személyi jellegű ráfordítás

  • Marketing munkatárs bérköltsége:
  • munkabér, megbízási díj,
  • foglalkoztatást terhelő adók, járulékok.

b) Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó útiköltség, kiküldetési költség

  • Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások:
  • árubemutatóra, kiállításra, vásárra történő utazás költségei (legfeljebb két fő részére),
  • szállásköltség (legfeljebb bruttó 100 EUR/fő/éj értékben, legfeljebb két fő részére, a kiállítási napok száma + 3, de legfeljebb 6 éjszakára).

 

5) Általános (rezsi) költségek:

a) Egyéb általános (rezsi) költség

  • Az általános (rezsi) költségnek közvetlenül kapcsolódnia kell a projekt végrehajtásához és az összes elszámolható költséghez viszonyított aránya a teljes projekt szintjén nem lehet több mint 1%.

 

Regionális beruházás keretében (Kizárólag azon vállalkozások esetében támogatható, melyek NEM minősülnek agrárvállalkozásnak)

a)    Eszközbeszerzés: Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése.

b)    Immateriális javak beszerzése: Harmadik féltől piaci áron megvásárolt szabadalmak és egyéb immateriális javak (pl. licenc, oltalom), valamint ezen immateriális javakhoz (szellemi termékekhez) kapcsolódó hasznosítási jogok bekerülési értéke, amennyiben a tranzakcióra a piaci feltételeknek megfelelően került sor.

Olyan tárgyi eszközök vagy immateriális javak beszerzésére irányuló beruházás támogatható, amely új létesítmény létrehozatalát, meglévő létesítmény kapacitásának bővítését, létesítmény termékkínálatának a létesítményben addig nem gyártott termékekkel történő bővítését vagy egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatását eredményezi, valamint a részesedésszerzés kivételével olyan létesítmény eszközeinek az eladótól független harmadik fél beruházó általi felvásárlása, amely létesítmény bezárásra került vagy bezárásra került volna.

A regionális beruházás keretében beszerzett eszközök vagy immateriális javak a projekt megvalósítási időszakának végéig a termelési célra nem használhatóak.

 

A kis- és középvállalkozás részére tanácsadáshoz nyújtott támogatás keretében (maximum a projekt összes elszámolható költségének 20%-a)

a) Kis- és középvállalkozás részére nyújtott tanácsadási tevékenység:

Külső szakértő szervezet által nyújtott, a marketing és üzleti tanácsadási, szabványok alkalmazásával kapcsolatos, valamint a szellemi tulajdonra épülő innováció-menedzsment tanácsadás szolgáltatás díja, amely nem lehet időszakos vagy folyamatosan visszatérő tevékenység, illetve nem kapcsolódhat a vállalkozás szokásos működési költségeihez (pl. folyamatos adótanácsadáshoz, rendszeres jogi szolgáltatáshoz).

A támogatás mértéke kategóriánkét eltérő intenzitású, de akár 70% is lehet! 

Támogatás összege:

  • legalább egy lezárt teljes üzleti évvel rendelkező pályázó esetén: min. 10 millió Ft, max. 80 millió Ft
  • lezárt teljes üzleti évvel nem rendelkező pályázó esetén: min. 10 millió Ft, max. 50 millió Ft


Amennyiben pályázati témával kapcsolatban lenne kérdése,  ide kattintva informálódhat!
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]