A kereskedelemről szóló törvény (Ker.tv.) - 2015-ben - 4. rész

IV. Napi fogyasztási cikkeket érintő korlátok
 
Az a gazdasági társaság, amelynek
  • nettó árbevétele több mint fele napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi értékesítéséből származik és
  • bármely két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele mindkét üzleti évben külön-külön eléri a 15 MdFt-ot (azaz nagy méretű)
  • és a mérleg szerinti eredménye mindkét üzleti évben nulla, vagy negatív,
a második üzleti év beszámolójának elfogadását követően nem folytathat napi fogyasztási cikk kiskereskedelmi értékesítési tevékenységet. Ezt az állami adóhatóság ellenőrzi.
 
Azaz ha nagyméretű akkor nem ajánlatos, hogy a mérleg szerinti eredménye a mindkét üzleti évben nulla vagy negatív legyen, mert ez az azzal következménnyel jár, hogy a második üzleti év beszámolójának elfogadását követően nem folytathat napi fogyasztási cikk kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó tevékenységet.
 
Az első üzleti évnek a 2014. december 31-ét követően megkezdett üzleti év számít. A jogkövetkezményeket 2017. január 1-jét követően lehet alkalmazni.
 
A fenti szankciót a gazdasági társaság megalakulásától számított első négy üzleti évben nem kell alkalmazni, jellemzően ugyanis ezekben az években olyan egyszeri, nagy értékű beruházásokat hajtanak végre, amelyeket nem fedeznek a bevételek, de elengedhetetlenek a kereskedelmi tevékenység elindításához és hosszú távon megtérülnek.
 
 
A törvény általános indoklása szerint a tőkeerős üzletláncok piaci erőfölénnyel rendelkeznek, "melyet minden lehetséges módon ki is használnak". Ez ellen a fogyasztók, illetve a magyarországi kis- és középvállalkozások érdekeinek a védelmében fel kell lépni. A tőkeerős üzletláncok megengedhetik maguknak, hogy az árak lenyomása érdekében akár több évig is veszteséget termeljenek, így ellehetetlenítik azokat a vállalkozásokat, amelyek nem tudnak az árversenyben részt venni, hiszen a nyereségből tartanák fenn magukat.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/hirek/a-kereskedelemrol-szolo-torveny-kertv-2015-ben-3-resz

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]