PDF letöltés

ÉSIK RÓBERT A NEMZETI BEFEKTETÉSI ÜGYNÖKSÉG ÚJ ELNÖKE

2014. október 1-jétől új elnök vezeti a külgazdaság élénkítésének egyik legfontosabb intézményét, a Nemzeti Befektetési Ügynökséget (HIPA). A Nemzeti Külgazdasági Hivatalt felváltó, befeketés-ösztönzésre fókuszáló intézmény új vezetője Ésik Róbert, a Nokia Solutions and Networks Kft. korábbi ügyvezető igazgatója.
Új elnökkel vág neki a külgazdaságot prioritásként kezelő gazdaságpolitika nagyszabású terveinek megvalósításához a befektetés-ösztönzés megújult intézménye a Nemzeti Befektetési Ügynökség. 2014. október 1-jétől Ésik Róbert váltja Berényi Jánost a HIPA elnöki székében. Ésik a Nokia Siemens Networks (NSN) Kft. egykori gazdasági ügyvezető igazgatója, aki 2010-től a közelmúltig a Nokia Solutions and Networks Kft. ügyvezetőjeként, legutóbb pedig az Amazon Web Services regionális üzletfejlesztési menedzsereként dolgozott.

A bank- és pénzügyek területén magyar és francia egyetemi diplomával is rendelkező Ésik Róbert karrierjét Párizsban, az Alcatelnél kezdte, majd a Siemens Mobile regionális gazdasági vezetője volt Ausztriában. Irányítása alatt az NSN budapesti irodájának létszáma 600 főről 1400-ra emelkedett, a vállalat kétszer kötött bővítésre vonatkozó megállapodást a magyar kormánnyal, és a távközlési szektorban elsőként stratégiai megállapodást is aláírt. Az NSN ugyanezen időszakban a magyar mérnöki felsőoktatás egyik fő támogatójává vált: szoros együttműködést alakított ki 13 magyarországi és határon túli oktatási intézménnyel.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség leköszönő elnöke Berényi János a jövőben is külgazdasági területen; külföldi állomáshelyen folytatja tevékenységét.

PD

Forrás: Nemzeti Befektetési Ügynökség