PDF letöltés

Vissza kell állítani az építőipari szakma megbecsültségét

Rendkívül fontos visszaállítani az építőipari szakma megbecsülését egyrészt azért, mert egyre kevesebb fiatal választja az építőipari szakmákat, másrészt - következésképpen – igen nagy a munkaerőhiány ezen a területen. Ennek egyik lépése, a megújult Mesterek Mestere díj, melyre 2018-ban először az elégedett megrendelők ajánlhatják a szakembereket, ezzel elismerve a munkájukat.

A szakma mesterei szerint a panaszkodás helyett, hogy „Nem lehet találni egy jó mestert!”, mi magunk is tehetünk a szakemberhiány ellen. Például azzal, hogy közösségi szinten megbecsüljük a jó szakembereket, elismerjük a munkájukat, pozitív példát állítva a pályakezdők és pályaválasztók elé.

Mivel a szakemberek nem szeretnek kérkedni a munkájukkal, ezért az elégedett megrendelők jelölhetnek szakembereket erre a díjra, hiszen a pozitív megerősítés mindenkire ráfér.

Szakembert ajánlani a Mesterek Mestere pályázat honlapján található pályázati lap kitöltésével és beküldésével lehet. Ezután a Mapei Kft. felveszi a megadott elérhetőségeken a szakemberrel a kapcsolatot, ahol tájékoztatja, hogy ajánlották a Mesterek Mestere díjra. A szakemberek ajánlásának határideje 2018. november 4.

A díj országos és közönségdíj kategóriákban kerül kiosztásra. A fődíj odaítéléséről független szakmai zsűri, míg a közönségdíjról online közönségszavazás dönt. A szakmai zsűri legfontosabb szempontja, hogy a pályázó szakember felkészültsége szakmailag magas szinten legyen, és ez a benyújtott munkái alapján elbírálható legyen. A zsűrizés során, a szakmaiságon és a bemutatott munkákon túl, szem előtt tartják, hogy az adott mester alkotásaival és munkásságával mennyire lehet példakép.

A közönségszavazásra 2019. januárjában kerül sor, a díjátadó pedig februárban kerül megrendezésre. A díjazottak jelentős erkölcsi és anyagi elismerésben részesülnek és használhatják a Mesterek Mestere címet. A szakembert ajánlók pedig nyereménysorsoláson vehetnek részt.