PDF letöltés

Van jobb a hitel helyett?

A veszélyhelyzet kihirdetése óta másfélszeresére nőtt a vevőkövetelések előzetes megfinanszírozása iránti igény a Takarék Faktorház adatai szerint. Az érdeklődés annak tudható be, hogy a válsághelyzetben sok cég tart attól, hogy vevői nem, vagy csak késve fizetnek, ezért faktorálnak, hogy így biztosítsák likviditásukat.

Április hónapban az előző hónaphoz képest másfélszeres érdeklődés mutatkozott a faktorálás iránt, ami főként annak az eredménye, hogy a sok embert foglalkoztató fővárosi és Pest megyei szolgáltatók, például takarító, biztonsági, munkaerő-közvetítő cégek, a kórházi beszállítócégek, valamint az exportőrők is keresték ezt a lehetőséget.

Felértékelődött ugyanis a rövid távú likviditás biztosításának lehetősége, hiszen a cégeknek ezzel a lehetőséggel hamar pénzhez lehet jutni annak érdekében, hogy saját kintlévőségeit rendezze, bért fizessen, alapanyagot vásároljon a további működéshez.

A faktorálás nem hitel, ezért jó megoldás egy cég likviditási problémáira a mostani időszakban, amikor a banki folyó-, és forgóeszköz hiteleket nehezebb elérni. A faktorálást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is megfelelő megoldásnak tartja a válsághelyzetben.

A Takarék Faktorház tapasztalati szerint az elmúlt időszakban főként budapesti és Pest megyei székhelyű, a szolgáltató szektorban működő, sok embert foglalkoztató cégek fordultak a faktorálás felé, például a kórházi beszállítók, és építőipari cégek, de szinte az összes szektorból érkezik megkeresés.

A jelentős érdeklődés azt is mutatja, egyre több cég számít arra, hogy a mostani helyzetben a partnerük nem tud fizetni. Az exportáló cégektől is olyan jelzések érkeznek, hogy a külföldi vevők fizetési morálja is romlott az elmúlt időszakban, ezért a külföldre szállító vállalkozások körében is nő az igény a biztosításra.

Egy válsághelyzetben sok cég számára jelent gyakran egyedüli megoldást a faktorálás. A faktorálásnál nincs szükség tárgyi fedezetre, ha egy cégnek van néhány megbízható vevője, amelyeknek rendszeresen szállít, már megfelelő biztosíték lehet követelésének előzetes megfinanszírozásához.

Várhatóan az idén erős évük lesz a faktorcégeknek, a várakozások szerint a válság ellenére megismétlődhet a tavalyi, minden korábbi évet meghaladó teljesítményünk.