PDF letöltés

Vállalkozásfejlesztés állami segítséggel

A hazai kis-és középvállalkozások (kkv-k) digitális fejlődésének támogatása érdekében hamarosan vállalti portált indít az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A cél az, hogy a kkv-k könnyebben hozzáférjenek olyan – eddig csak a multinacionális cégek által elérhető – digitális lehetőségekhez, amellyel növelhetik hatékonyságukat, versenyképességüket.

A minisztérium elképzelései szerint a portál lehetőséget ad majd a vállalatok honlapjainak ingyenes tervezésére, találkozóhelyet biztosít a magyar kkv-k számára a digitalizációt és hatékonyságnövelést segítő tanácsadókkal, mindezt egy helyen, egykapus rendszerben.

A magyar kis-és középvállalkozások 90 százaléka még mindig azt gondolja, hogy nincs szüksége digitális fejlődésre, innovációra. A számadatokból viszont az derül ki, hogy a világ a digitalizáción keresztül halad a nagyobb hatékonyság felé. Aki nem fejleszt, újít, vagyis innovál, az lemarad. Ezért olyan úgynevezett digitális piacteret kívánnak létrehozni, ahol a vállalkozások megtalálják azokat az eszközöket, eladókat, beszállítókat, akikkel együttműködve hatékonyabbá válhatnak.

Ezzel a segítséggel az állam üzenete az, hogy a vállalatoknak elsősorban nem támogatással kell működniük, hanem kreativitással és alkalmazkodóképességgel. A támogatások inkább egyfajta biztonsági hálót adhatnak a kockázatot vállaló, újító cégek számára.

Bár senki sem rendelkezik jövőbelátó képességgel, de a következő időszak kihívásaira érdemes felkészülni. A gazdaság célja az, hogy a lehető legtöbb szektorban itthon fejlesztett termékeket gyártsunk, amelyeket közvetlenül kapcsolódva a nemzetközi piacokhoz értékesítsünk, így a profit és a bér is magyar maradjon.