PDF letöltés

Új és olcsóbb hitelek jönnek

Napokon belül elérhetővé válnak a Széchenyi Kártya program új és az eddigieknél nagyobb állami támogatással bíró, kedvező kamatozású hitelei a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Az új és kedvezőbb megoldásokat azzal a céllal indították útjára, hogy ezzel is mérsékeljék a járvány gazdasági hatásait.

Jelentősen megnövelték az ügyfelek által elérhető kereteket: munkahelymegtartásra 750 millió, beruházásra egymilliárd forintot is igényelhetnek az érintett KKV-k az új programban. A likviditást segítő keret is 250 millió forintra nő, szemben a korábbi százmillió forintos plafonnal. Mindez az állami háttér és a Magyar Nemzeti Bank által biztosított források miatt a korábbi piaci termékeknél olcsóbban és erős garanciákkal lehet elérni.

A program egyrészt a túlélés lehetőségét biztosítja a nehéz helyzetbe került kis és középvállalkozások számára, akik például árbevétel hiányában nem tudják jelenleg fizetni az alkalmazottakat. Másrészt viszont a termékek között van a fejlesztésre koncentráló konstrukció is, ami mögött már a válság utáni újraindulásra gondolva a gazdaság-élénkítő szándék is felfedezhető. Kifejezetten olyan termék is van, amelyeknek célja a munkabér-kifizetés fedezése. A korábbi folyószámla, forgóeszköz és beruházási hitelt követően most új megoldások: munkahelymegtartó és likviditási hitel is igényelhető. A kidolgozott szabályok a tervek szerint garantálják, hogy a gazdaságmentésre mennek a források.

Az érdeklődő KKV-knak a korábbi Széchenyi kártya programmal egyenértékű dokumentációval ( kitöltött kérelemmel, adóhatósági igazolással, üzleti beszámolóval, köztartozásmentességet igazoló papírokkal) érdemes készülnie, amikor felkeresi a hitelintézetet. Amennyiben beruházásról van szó, annak a dokumentációját is csatolni kell. Speciális esetekben a KAVOSZ irodák és a bankfiókok egyaránt segítséget tudnak nyújtani.

A Kormány így a nemrég indult NHP Hajrá hitellel együtt már igen erős segítséget nyújt a válságba került KKV-k számára. Az érintettek akár a két programból párhuzamosan is igényelhetnek forrásokat az év végéig.