PDF letöltés

Továbbra is a készpénzforgalom visszaszorítása a cél

Újabb javaslatok hangzottak el az elektronikus fizetési lehetőségek bővítéséről és kiterjesztéséről a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén. A tervezett intézkedésekkel tovább folytatja a kormány a készpénzforgalom visszaszorítása érdekében tett eddigi lépéseit.

A rendelkezésre álló adatok szerint az Európai Unió országai közül Magyarországon az egyik legmagasabb a lakossági készpénzállomány nagysága, értéke mintegy 6500 milliárd. Az elképzelés szerint az elektronikus fizetési lehetőségek bővítésével lehetne többek között javítani a készpénzforgalom mutatóin.

Az elektronikus fizetésekre vonatkozóan 6 ajánlást fogalmaztak meg, amelyekkel minisztériumi és kormány szinten is foglalkoznak majd:

  • Az egyik javaslat szerint megvizsgálják a nyugdíjak és a szociális transzferek bankszámlára utalásának lehetőségét.
  • Javasolják, hogy az öt fő feletti cégeknél a munkabérek utalása kötelezően elektronikusan történjen.
  • A tanács azt is szorgalmazza, hogy az online kasszát használóknál a magánszemélyek számára biztosított legyen a bankkártyás fizetés.
  • A vállalkozások közötti utalásokat bizonyos összeghatár felett kötelezővé tennék, csökkentve ezzel a készpénzfizetés lehetőségét.
  • Bevezetnék a vállalkozás és magánszemélyek közötti készpénzfizetés korlátját.
  • A szociális számla bevezetéséről is tárgyalt a tanács.

A javasolt intézkedésekkel a kormány szerint 150 milliárd forintot lehetne kifehéríteni a feketegazdaságból.

A nyugdíjaknál területenként vizsgálják majd meg azt, hogy a bankszámlára való utalás és a bankkártyákkal való fizetés lehetősége mennyire adott a térségben. Egyébként a nyugdíjaknál már több mint 50 százalék azok aránya, akik a folyószámlájukra kérik a nyugdíjukat. Ez várhatóan bővülni fog, hiszen a jövőben nyugdíjba vonulók között már arányában több a bankszámlát használók száma.