PDF letöltés

További reformok jönnek az adórendszerben

Jövőre is folytatja a kormány az adórendszer egyszerűsítését. A Pénzügyminisztérium által benyújtott törvényjavaslat szerint négy járulékfajta olvadna a társadalombiztosítás járulékba 2020. július 1-től. Ugyancsak ettől az időponttól illetne meg minden dolgozó nyugdíjast a járulékmentesség, továbbá a gyermekes családok számára még kedvezőbbé válna a gyermekek után járó családi kedvezmény. Enyhülnek a minimum-járulékalap szabályok is.

A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék olvad össze. Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz 2020. július 1-jétől. Ez az egységes járulék bevezetése biztosítja például azt, hogy az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságot is szereznek július 1. után.

A jelentős bürokratikus tehercsökkentés mellett több adócsökkentést is hoz az új, egységes járuléktörvény. A vállalkozók évi 7,5 milliárd forintot spórolnak azzal, hogy enyhülnek a minimum-járulékalap szabályok. Míg jelenleg az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik meg, addig 2020. július 1-től a minimálbér után kell majd.

2020. július 1. után minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség, amit jelenleg csak a munkajogviszonyban állók érvényesíthetnek. Így az kedvező a szabály, hogy bérüket csak a 15 százalékos szja terheli majd minden dolgozó nyugdíjas igénybe vehet. A kormány számításai szerint a szabály kiterjesztése évente összességében mintegy 20 milliárd forintot hagy az érintetteknél.

A járulékok összevonásával kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybe vétele, ugyanis a teljes 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítás terhére lehet majd érvényesíteni a kedvezményt. Ez a számítások szerint 380 milliárd forintot hagy adókedvezményként a családoknál. Ezt az összeget évente további egymilliárd forinttal növeli a jövőre hatályba lépő – az egységes járuléktörvény biztosította – kedvező szabály.

Az Országgyűlés a családvédelmi akcióterv keretében már tavasszal elfogadta azt is, hogy 2020. január 1-től szja-mentességet kapnak a legalább négygyermekes édesanyák.

Jövőre gyakorlatilag minden számláról online adatot kell majd szolgáltatni, amely a gazdaságfehérítésén túl biztosítja azt is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) akár már 2021 tavaszától elkészítse a vállalkozások áfabevallási tervezetét. Az adóhivatal jelenleg csak a 100 ezer forintos áfaösszeget elérő számlák adatait látja online, 2020. július 1-től viszont már a belföldi áfaalanyok részére kiállított számlákat is, vagyis lényegében minden vállalkozói számlát, 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállításra kerülőket is.

Az online számlarendszer a piaci elemzők értékelése szerint is bevált, a számítások szerint egy év alatt 200-250 milliárd forint plusz bevételt termelt az államkasszának. Az online számlázás bevezetésének jelentős szerepe volt abban is, hogy 2018-ra 10 százalék alá csökkent az áfa-elkerülés mértéke Magyarországon. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, az adóhivatal kockázatelemzői a jövőben gyakorlatilag minden számlát látnak majd, így a költségvetés további bevétel-növekedéssel, a tisztességes adófizetők pedig tiszta piaci versennyel számolhatnak.

A jövő év közepétől két további gazdaságfehérítő intézkedés is bevezetésre kerül majd, ugyanis nyugtát, illetve számlát kell majd kiállítani az áfamentes ügyletek nagy részéről is, így például magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási szolgáltatásról, illetve az ingatlanértékesítésről is. Emellett tizenöt napról nyolc napra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő.