PDF letöltés

Tovább szigorítana az adatszolgáltatáson a NAV

Az online számlázó rendszer tavalyi eredményes bevezetése óta több mint 15 millió sikeres adatszolgáltatás történt az adóhatóság felé. Azonban még mindig vannak olyan társaságok, amelyek nem továbbra sem tudják megfelelő biztonsággal, valós időben eljuttatni számlaadataikat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) felé. A türelmi időszak végével az adóellenőrök megkezdték ezeknek a vállalkozásoknak a vizsgálatát.

Tovább nehezíti ezeknek a társaságoknak a helyzetét, hogy az adóhivatal még szélesebb körű adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését tervezi.

Az online számlaadatszolgáltatás 2018. július 1-jei bevezetése óta drasztikusan, 185 ezer felhasználóról 314 ezerre emelkedett azoknak a száma, akik regisztráltak az adóhatóság Online Számla rendszerébe. Ezzel párhuzamosan 220 ezer fölé nőtt azoknak a gazdasági társaságoknak a száma, akik szolgáltattak már adatot a NAV-nak ugyanezen rendszerébe.

Az adóhatóság a rendszer indítása óta folyamatosan ellenőrzi a beérkezett számlaadatokat. Kezdetben a méltányosság jegyében, adózóbarát módon hívták fel a cégek figyelmét a rosszul, vagy egyáltalán nem működő számlaadat szolgáltatásra. A türelmi idő lejártával azonban már a hibás, vagy nemleges adatszolgáltatásért már kiszabhat az adóhatóság mulasztási bírságot, melyek értéke jellemzően nem éri el a maximálisan adható, számlánkénti 500 ezer forintos összeget.

A NAV tájékoztatása szerint a legjobb napokon már megközelíti a 90 százalékot a sikeres számlainformáció beküldés, de még mindig több, gyakori problémával küzdenek a társaságok. Ilyen többek között a hiányos adatszolgáltatás vagy a módosító számlák helytelen kezelése. Az online számla rendszer továbbfejlesztése érdekében a NAV 2019. januárjában elérhetővé tette a számlaadat specifikáció legújabb verzióját, amit várhatóan 2019. májusától – az előzetes tervek szerint a hónap első napjától – kötelezően használniuk kell a vállalkozásoknak.

A jövőben az adóhatóság egy még szélesebb körű jelentési kötelezettség bevezetését is tervezi, ezért vizsgálja többek között a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ajánlásával kialakított standard audit fájl (ismertebb nevén SAF-T) és az ahhoz kapcsolódó széles körű adatszolgáltatási kötelezettség lehetőségét is. Európában több országban, így Portugáliában, Ausztriában, Luxemburgban, Lengyelországban és Litvániában már bevezették ezt a fajta riportálási kötelezettséget, Norvégiában pedig jelenleg is tart az implementációja. A SAF-T jelentés egy utólagos adatszolgáltatás, ezért az új kötelezettség valószínűleg nem váltaná ki az online számlaadat szolgáltatást. Tekintettel azonban arra, hogy a riport például a főkönyvi- és számlaadatok, a fizetési információk, a tárgyi eszközök és a leltár adatok begyűjtésére is alkalmas lehet, a vállalkozásoknak fel kell készülniük egy, a jelenleginél is jóval szélesebb körű adatszolgáltatási kötelezettség lehetőségére. Fontos hangsúlyozni, hogy a SAF-T magyarországi bevezetéséről, annak módszeréről jelenleg még nincs jogalkotói döntés.