PDF letöltés

Tisztázzuk! Kötelező a Cégkapu, csak az adóügyekben nem

Többször foglalkoztunk már a témával, miszerint a vállalkozásoknak kötelező a cégkapu használata 2018. január 1-től. Aztán a NAV közölte: a 2018-as év átmeneti időszak lesz, tehát nem választhat az adózó, hogy az ügyfélkaput, vagy a cégkaput választja. Hogy is van ez? A félreértések lekerülése végett öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A Belügyminisztérium sajtóközleményében kiemelte, hogy a cégkapu kötelező használatával kapcsolatos átmeneti időszak csak a NAV-val való kommunikációra vonatkozik. A jogi személyeknek január 1-jétől minden más hatósági ügyet a Cégkapujukon keresztül kell intézniük.

A napokban az adóhatóság közleményében átmeneti időszakot biztosít a NAV a Cégkapu használatára, amely alatt még nem lesz kötelező a Cégkapun kommunikálni az adóhatósággal.
A gazdálkodó szervezetek jelentős többsége már eddig is elektronikusan tartotta a kapcsolatot a NAV-val, ezért számukra csak az elektronikus felület változik, ugyanis eddig vezető tisztségviselőik ügyfélkapuját használhatták. 

A NAV tájékoztatása szerint az egyéni vállalkozók továbbra is az ügyfélkapujukon keresztül kommunikálhatnak az adóhatósággal, amelyet ügyfélkapus regisztrációval vagy tárhely szolgáltatást is magában foglaló e-személyi igazolvánnyal tehetnek meg.

Az átmeneti időszakban a cégek választhatnak, hogy az Ügyfélkapujukon vagy Cégkapujukon keresztül kommunikálnak az adóhatósággal. A NAV pedig kizárólag a Cégkapun keresztül érkezett ügyekben küldi a válaszüzenetet a Cégkapun keresztül, minden más esetben az Ügyfélkaput használja majd.

Viszont az állam részéről is szinte minden fontos ügyben a Cégkaput kell majd használni. Nemcsak a NAV-val való kapcsolattartás folyik majd itt, a vállalkozások bírósági ügyei, az ingatlan nyilvántartás, és egyéb intéznivalók is a Cégkapura kerülnek át. Sőt, ha például egy céges autót megbüntetnek gyorshajtásért, papír helyett a Cégkapura érkezik majd egy értesítés erről.

Tehát a leírtak alapján minden más hivatalos ügyet a Cégkapun lehet csak intézni január elsejétől, és 2019-től pedig az adóügyekben is kötelező lesz a Cégkapu használata.