PDF letöltés

Teljesen elektronikus lehet az adózás

Öt éves fejlesztési terv készült, „NAV 2.0” elnevezéssel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára, melynek célja, hogy az adóhivatal valós idejű, papírmentes szolgáltatásokkal segítse a lakosságot és a vállalkozókat, így például egyre több bevallás tervezetét készítse el az adózók helyett.

Az idén már működött a NAV elektronikus szja-rendszere, amely a lakosságot mentesítette a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól. Következő lépés az online-számlázás július 1-jétől tesztelhetősége, éles üzembe állításakor pedig hatalmas csapást mérhet a magyar feketegazdaságra. Tehát a program céljában az áll, hogy az informatikai fejlesztések által a lakosságot és a vállalkozásokat terhelő, adminisztrációval töltött idő jelentősen csökkenjen.

Olyan technikai eszközöket és technológiákat helyez üzembe az adóhivatal, amelyek segítségével a nagymennyiségű és gyors ütemben bővülő adatállomány a lehető leghatékonyabban felhasználható legyen. Ennek segítségével a NAV nemcsak az szja-bevallást tölti ki a magánszemélyek helyett, hanem a jövőben a vállalkozások majd minden bevallási-tervezetét elkészítheti.
Ezen túl az elkövetkezendő években mindenki maga ellenőrizheti az “adóhelyzetét”, ugyanis a NAV a rendelkezésre álló információkat egy online felületen keresztül, bármikor lekérdezhetővé teszi az adózók számára.

A valós idejű, automatikus és elektronikus információáramlás másik előnye, hogy az ellenőrzés még gyorsabbá és hatékonyabbá válik, illetve megsokszorozódik a kockázati elemzések pontossága. Az adócsalást szinte valós időben, azonnal észleli a hivatal. Az adatokban rejlő anomáliák gyors feltárása az illegális vagyonkimentésnek is gátat szab, így a behajthatatlan tartozások összegére is jótékony hat.

A feketegazdaság elleni küzdelemben élen jár Magyarország, amit igazol az Európai Bizottság tanulmánya, amely szerint a magyarországi becsült áfa-adórés – azaz a költségvetésből kieső áfabevétel – mértéke a 2013. évi 22,24 százalékról 17,95 százalékra, 4,3 százalékponttal csökkent 2014-ben. Ezzel az eredménnyel Magyarország a harmadik legnagyobb javulást érte el az EU-ban. Az előzetes kalkulációk szerint az adórés öt év múlva, a NAV 2.0 program megvalósulásakor harmadával csökkenhet.

Ez a koncepció a biztosíték arra, hogy a tisztességes adófizetők élete minél egyszerűbb, viszont az adóelkerülő vállalkozók esélyei az államkasszával szemben minél alacsonyabbak legyenek. Természetesen nem várható el minden vállalkozótól a papír alapú bizonylatok azonnali online módra cserélése, de a tendencia egyértelmű, egyre több gazdálkodó részesíti előnyben – többek között az e-számla, az e-fizetési lehetőségek miatt is – a tisztán elektronikus úton történő megoldásokat.