PDF letöltés

Spórolásra figyelmeztet a NAV

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal tájékoztató levélben értesíti azokat a vállalkozásokat, akik az adóhatóság számításai szerint a jövő évben jelentős közterhet takaríthatnak meg, ha váltanak a kisvállalati adózásra (kiva). Ma Magyarországon ez több mint 70 ezer vállalkozást érint.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segít a vállalkozásoknak a megfelelő adózási mód kiválasztásában: azok a vállalkozások, amelyek a kiva választásával a becsült számítások szerint legalább 10 százalékkal kevesebb adót fizetnének, a héten az ügyfélkapun keresztül kapják meg az erről szóló személyes tájékoztatást.

 
Az adóhivatal szolgáltató jellege már nemcsak abban nyilvánul meg, hogy az idén mintegy 4 millió magánszemély szja-bevallását készítették el, és támogató jellegű ellenőrzéssel több mint 160 ezer adózót mentesítettek a szigorú szankciók alól, de abban is, hogy az adófajták közti választásban is segítik az ügyfeleket. 
A rendelkezésére álló adatok elemzése alapján a NAV személyes adótanácsot ad. A választásra jogosult cégek 2016. évi számviteli, bevallási és foglalkoztatási adataiból kiindulva kalkuláltak az adóhivatal elemzői – mintegy személyes adótanácsot adva – úgy, mintha a cég számviteli és egyéb adatai pontosan úgy alakulnának a jövő évben is, mint 2016-ban. A számítások szerint az érintett cégeknek átlagosan mintegy hatszázezer forinttal kellene kevesebb adót fizetni, ha 2018-tól a kisvállalati adó szerint adóznának. 

A kiva ugyanis a társasági adó mellett kiváltja a munkabért terhelő a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást is.

Egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján található kiva-kalkulátorral azok is kiszámolhatják, hogy megéri-e nekik áttérni a kiva szerinti adózásra, akik nem kapnak levelet a NAV-tól. Az adóhatóság ugyanis nem rendelkezik a jövőre nézve szükséges adatokkal, illetve nem tudhatja, hogyan változhatnak egy vállalkozásnál a körülmények.

Az átállás január 1-től a legegyszerűbb, de év közben is lehetőséget ad a törvény az áttérésre.