PDF letöltés

Segíti a kormány a tudatos pénzügyi döntéseket

Az egyik legfontosabb helyen szerepel a kormány céljai között az öngondoskodás, a felelős pénzügyi kultúra támogatása, ehhez pedig minél több lehetőséget kíván biztosítani. Így például támogatja az aktív nyugdíjasok foglalkoztatását, a munkaerőpiacra való visszakerülést és nagyon előtérbe helyezi már az oktatásban a felelős pénzügyi kultúrára nevelést.

A tavalyi évtől eddig nem látott mértékű 5,1 százalékos GDP-emelkedést produkált a magyar gazdaság. A bruttó hazai termék növekedése alapvetően a beruházásoknak, illetve a fogyasztásnak köszönhető összhangban a munkaerő-piaci rekordadatokkal. A rendszerváltozás óta Magyarországon először sikerült elérni a 70 százalékos foglalkoztatási rátát, amely az ország történetében mért legmagasabb érték, de ezzel is csak még az európai középmezőnyben vagyunk, még mindig vannak aktivizálható korosztályok. Ilyen például az aktív nyugdíjas korosztály, akik a szakértelmükkel, tapasztalataikkal helyt tudnak állni a munkaerőpiacon.

A nyugdíjrendszer stabilizálásában egyébként a kormány jelentős intézkedéséket tett az elmúlt években. A korábbi előrejelzések szerint 2030-ra már jelentősen érezhető gondokat prognosztizáltak a nyugdíjrendszer fenntarthatóságában, 2050-re pedig a rendszer összeomlásáról is beszéltek már. A kormány a második pillér kivezetésével, a korhatár előtti nyugdíjak és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával stabilizálta a rendszert.

Intézkedések történtek a nyugdíjas életszínvonalának megőrzése és javítása érdekében is, például,

  • az inflációhoz kötötte a nyugdíjemelést,
  • a nyugdíj-kompenzációt vezetett be (a tervezettnél magasabb infláció esetén),
  • a 2017 óta minden évben megállapított nyugdíjprémiumot,
  • vagy a saját jogú nyugdíjas munkavégzésének járulék-mentességét is.

Mindemellett fontos hangsúlyt kap a még aktív korosztályban az öngondoskodás szemléletének kialakítása, támogatása, ugyanis a Pénzügyminisztérium tapasztalata szerint a jelenlegi kiszámítható gazdasági környezet és stabilitás elkényelmesíti az állampolgárokat, ellentétben a gazdasági válság idejével, amikor is sokkal többen átgondoltabban és tervezetten fogyasztottak, illetve takarékoskodtak.

Ezért a minisztérium fontosnak tartaná, hogy az alaptanterv részét képezze a pénzügyi kultúra alapismereteinek a megismertetése is. Idén már több mint kétszázezren vettek részt a kifejezetten iskolás korosztály számára szervezett „Pénz7 témahét” nevű pénzügyi tudatosságot fejlesztő programon. Európai összehasonlításban ez egy nagyon szép szám, hiszen megelőzzük például Németországot, Franciaországot és Olaszországot, erre büszkék lehetünk.

A kormány által kínált öngondoskodási lehetőségek biztosításához hozzátartozik még, hogy a Magyar Állampapír Plusszal is kiváló befektetési lehetőségeket kíván biztosítani a magyar állam.