PDF letöltés

Példaértékű ajánlat a NAV-tól, mindenki jól jár

Már csak pár nap és július 1-jétől indul a gazdaságfehérítés újabb eszköze: az online számlázás. A kormány a vállalkozóknak ingyen biztosítja a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű online számlázó programját, amely az adatszolgáltatáson túl számos speciális szolgáltatást is nyújt használóinak.

A NAV saját fejlesztésű online számlázó programja egy olyan speciális és egyedülálló szolgáltatás, amelyet jellemzően a kis- és középvállalkozások tudnak majd használni. Az ingyenes program biztosítása példaértékű lehet a bürokráciacsökkentésben is, ugyanis jelentősen csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei, és az adóhivatali programot használóknak nem kell a számlakiállítással kapcsolatos költséggel sem számolniuk, például nem kell többé számlatömböt vásárolniuk.

Az ingyenes program egyszerűsíti és gyorsítja a számlakiállítást, például betölti a vevő adatait, a terméklistából választási lehetőséget ajánl, felkínálja a számlák közti keresési lehetőséget. A NAV programjának elmaradhatatlan kelléke a szakszerű segítségnyújtás, amely a program használata mellett a számlázási szabályokra vonatkozó tájékoztatásra is kiterjed.

A rendelkezésre álló adatok szerint, jelenleg több mint 210 ezer vállalkozás használ számlázó programot, nekik mindössze annyi feladatuk van, hogy ellenőrizzék: az általuk használt program képes lesz-e július 1-jétől az online adattovábbításra. Viszont a vállalkozások jelentős többsége még mindig kézi számlát használ. Nekik is segít a NAV ingyenes online számlázó programja, amely a számlatömb mellett a manuális adatszolgáltatást is kiváltja. 

A pénzügyi tárca szerint az online számla lényege, hogy egyrészről a vállalkozások adminisztrációját csökkentse, másrészről pedig az államkassza bevételét növelje. Az Európai Bizottság tanulmánya szerint Magyarországon fele akkora – mindössze 13,7 százalék - volt az adóelkerülés a 2015-ben, mint a régió más országaiban, ahol az átlag 25.5 százalék. Az online számlázás bevezetésével 2018-ra akár 10 százalék alá is csökkenhet hazánkban az adóelkerülés mértéke a kormány várakozása szerint.