PDF letöltés

Ne egy banális hibán múljon a cége hitelképessége

Sokszor eszünkbe sem juthat az, hogy min múlhat cégünk hitelképessége. Szembesülni azzal, hogy a jól jövedelmező vállalkozásunk egy jól jövedelmező beruházása azért nem valósulhat meg, mert a bank az utolsó pillanatban úgy találja, hogy nem vagyunk hitelképesek, igen bosszantó dolog. A Bankmonitor összeszedte mi az, amire mindenképpen oda kell figyelnünk, ha a vállalkozásunk hitelhez szeretne jutni.

A könyvelése legyen naprakész

Az első dolog, amit a bank kérni fog, az a cég elmúlt kétéves pénzügyi adatai, illetve az épp aktuális állapot, vagyis az év végi lezárt beszámoló, főkönyv, korosított vevő-szállító analitika. Amíg ezek nem állnak rendelkezésre, a bank nem tud mit kezdeni a hiteligénnyel. A könyvelés aktualizálása az áfabevallás időszakához kapcsolódik a legtöbb könyvelőnél. A nehézség azoknál a vállalkozásoknál jelentkezik, ahol az áfabevallás negyedéves.

Az év eleji hitelfelvétel minden cégnél kritikus: az év végi számokat várja a bank, de a könyvelést adóbevallás szempontjából csak május 20-ra kell lezárni. Érdemes időben jelezni a könyvelőnknek, hogy hitelt szeretnénk igényelni, ezért készítse el időben a szükséges lezárásokat, és álljon minden rendelkezésre, mire beadjuk a hiteligényünket.

Ne legyen negatív a saját tőke

Addig, amíg a cég saját tőkéje negatív, addig nem hitelképes. Sajnos erre sem a tulajdonos, sem a könyvelő nem kellően figyel oda. A jó hír, hogy abban az esetben, ha ezt megoldjuk, nem számít a múlt. A rossz hír azonban, hogy sajnos ezt pótlólagos tulajdonosi befizetéssel, illetve adott esetben korábban nyújtott tagi kölcsön tőkésítésével lehet rendezni. Érdemes még a hiteligény benyújtása előtt!

Ne legyen lejárt NAV-tartozás

5-ből 4 cég biztos, hogy belefutott legalább egy rövidebb NAV-inkasszós periódusba. Előfordulhat ilyen helyzet, és ezt a bankok is tudják. Nem mindegy azonban, hogy hányszor fordult elő, milyen hosszan tartott ez az időszak, illetve milyen összegű a tartozás.

Sok esetben egyszerű figyelmetlenségről van szó, de a túl gyakori figyelmetlenség a bankok szemében a hanyag tulajdonosi hozzáállást mutatja.

Aktuálisan fennálló NAV-tartozással nem fog hitelt kapni egy vállalkozás sem, vagyis előbb rendezni kell azt. Viszont a bank azt is elfogadja, ha a tartozás rendezésére részletfizetési megállapodást kötött.

Ha nem muszáj, ne a hitelfelvétel előtt változtasson a tulajdonosi szerkezeten

Ha egy társaság tulajdonosi szerkezetében változás történik, és a változás mértéke meghaladja az 50 százalékot, a társaság gazdasági múltja – hitelezhetőségi szempontból – majdhogynem lenullázódik. Az új tulajdonosi szerkezettel a vállalkozás induló kategóriába csúszik, legalább egy fél évre. Ez azt jelenti, hogy addig nem fognak a bankok hitelt nyújtani a társaságnak.

Tulajdonosi struktúraváltás előtt ezt a szempontot is érdemes megvizsgálni, és ennek tükrében dönteni az ilyen jellegű változásokról.

Nem mindig kifizetődő a túlzott adóoptimalizálás…

Amikor év végén a maximális adóoptimalizálás mikéntjén gondolkozik, akkor tartsa észben, hogy a hitelképesség szempontjából fontos a kimutatható profit megléte.

A bankok azt vizsgálják ugyanis, hogy milyen hiteltörlesztőt (tőke + kamat) bír el a cég úgy, hogy az hosszú távon sem okoz fennakadást az üzletmenetben. Ráadásul a bankok nem a teljes adózott eredményt, hanem csak annak 70-75 százalékát veszik figyelembe!