PDF letöltés

Most lesz csak igazán szükség az ingatlankereskedőkre

Az ingatlanpiaci előrejelzések szerint az elkövetkezendő stagnáló időszakban lesz csak igazán szükség az ingatlanközvetítőkre. A köztudattal ellentétben ugyanis az elmúlt három évben tapasztalható ingatlanpiaci aranykor nem volt egyenlő az ingatlanközvetítői szakma virágzásával. Az erős kereslet pont, hogy versenyt szült az önálló eladók és a szakértői segítséget ajánlók között.

Habár az ingatlanpiacon az árak csökkenéséről még nagyon korai lenne beszélni, azonban egyértelműen megfigyelhető, hogy az előttünk álló időszakban e tekintetében stagnálásra számíthatunk. Például Budapest belvárosában a tipikus négyzetméterárak 1 millió forint alatt maradnak, csakúgy, mint a jellemzően erősen túlárazott XIII. kerületi Újlipótváros részében is. Csepelen szintén elkezdtek befagyni az árak, sőt, az újépítésű ingatlanok esetében akár árcsökkenés is kezdődhet, mivel például a 40-45 millió forintos újépítésű ikerházakat 25-32 millió forintos áron keresnek a vevők. Vidéken is hasonló tendenciákról beszélhetünk.

Ez is azt bizonyítja, hogy kezd csökkenni a kereslet és az eladóknak nagyon tudatosnak kell lenniük az árazás és az egész eladási folyamat kapcsán. Egyre inkább rádöbbennek, hogy nem olyan egyszerű eladni az ingatlant. Magától értetődő, hogy egy ilyen szituációban, az eladók nem engedhetik meg maguknak, hogy egy rossz tárgyalási technikával, egy elégtelen alkuval vagy hibás érveléssel elveszítsék a vevőt.

Az ingatlanközvetítői szakma ugyanis nem egy plusz hirdetési lehetőség, annál sokkal több. Az ügyfeleknek most van a leginkább szükségük a szakértő segítségre, hiszen jelenleg szembesülnek a legerőteljesebben a piacban rejlő kihívásokkal. Innentől fogva felértékelődik az ingatlanközvetítők szerepe, hiszen egy jól megfogalmazott hirdetés, a reális árazás, a hatékony kapcsolatfelvétel meghatározó elemei a sikeres eladásnak. Sőt, a legfontosabb faktort, ami a vevő és az eladó között rejlő személyes ellentét vagy szimpátia hiány, még nem is említettük. Ez ugyanis az első perctől fogva befolyásolja az ingatlanvásárlást, de egy harmadik összekötő fél segítségével ügyesen kikerülhető.