PDF letöltés

Mit és miből? Finanszírozási lehetőségek kkv-k számára

Egy-egy vállalkozásnak számos beruházási és fejlesztési célja lehet. Valaki korszerűsíteni szeretne, vagy eszközbeszerzésen gondolkodik, esetleg ingatlant venne, vagy felújítana. Akad, aki most indította vállalkozását, és a kezdő lendületre lenne szüksége. Ehhez a 2014-2020 közötti időszakban jelentős uniós forrás áll hazánk rendelkezésére.

Az utóbbi években a tisztán vissza nem térítendő támogatású konstrukciók kiegészültek a visszatérítendő támogatással kombinált konstrukciókkal. Az ilyen, jelenleg elérhető energetikai, infokommunikációs, munkahelyteremtési és K+F felhívások mellett egyre több támogatott kamatozású hitelkonstrukció áll a kkv-k rendelkezésére.

Vissza nem térítendő támogatás azonban nem minden fejlesztési célra érhető el. Azok számára, akik nem találnak megfelelő vissza nem térítendő támogatási forrást fejlesztéseikhez, megoldást nyújthat a technológiai fejlesztési célú hitelprogram.
Ez az uniós kamattámogatás révén 0 százalékos kamattal és iparági korlátozás nélkül a teljes kkv szektor számára elérhető. A Hitelprogram keretében 2018. szeptember 10-től egészen 2020. november 1-ig lehet hitelkérelmet benyújtani.

A GINOP-8.3.5-18 „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram” feladata a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizálása, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, növekedésének támogatása. A hitel felhasználható új tárgyi eszköz- és immate­riá­lis javak beszerzésére.

A Hitelprogramban a kezdő vállalkozások is igényelhetnek támogatást, viszont a mezőgazdasági cégek nem. A hitel felhasználása területileg is korlátozott, ugyanis csak
Budapesten és Pest megyén kívüli telephelyen megvalósuló beruházás finanszírozható 1–50 millió forint közti összegben (kezdő vállalkozásnak max. 25 millió Ft).

A Hitelprogram legfontosabb paraméterei:
• az elszámolható költségek minimum 10%-a saját erő;
• a kamat évi 0%;
• rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj nem kerül felszámolásra.

A gazdaság felzárkózásához elengedhetetlen a hazai vállalkozások versenyképesebbé válása, dinamikus növekedése. Ezért a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram részét képező NHP Fix konstrukcióval a hazai kkv-hitelezés szerkezetét kívánja egészségesebb irányba terelni azáltal, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások hosszú lejáratú, rögzített kamatozású hitelhez jutásának lehetőségeit javítja. 

A 2019. január 2-án indult program keretében kizárólag beruházási kölcsön nyújtható használt vagy új tárgyi eszközök beszerzésére, a már meglévő vagy bérelt, illetve lízingelt eszközök korszerűsítésére és kapacitásuk bővítésére, de az NHP előző szakaszaihoz képest nem fordítható forgóeszköz-finanszírozásra. Sokan örülnek annak, hogy az előzőeken túl viszont ingatlanvásárlásra, bővítésre és felújításra is felhasználható.
A kölcsön alsó határa 3 millió forint, az igénybevétel felső határa 1 milliárd forint. Az NHP Fix hitel futamideje minimum 3, maximum 10 év. A kölcsön éves kamata maximum 2,5% lehet, ami a törlesztés alatt végig fix. Kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj nem kerül felszámolásra. Számolni kell azonban többek között értékbecslői, földhivatali és közjegyzői díjjal.

Ágazati és regionális szempontból is rugalmas a program, hiszen feldolgozóipari, kereskedelmi és akár mezőgazdasági cégek is igényelhetik, és Magyarország területén az összes régióban igénybe vehető. Az európai uniós pályázatok és hitelkonstrukciók mellett számos megoldást találhatnak a vállalkozások akár agrárberuházásaik támogatására, támogatás-előfinanszírozásra, önerőre, forgóeszköz-finanszírozásra.