PDF letöltés

Milyen adókat ajánl az NGM a kisvállalkozásoknak

A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint megéri választani a kis- és középvállalkozásoknak a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adót (kiva). Mindkét adónemben kedvező változások történtek 2017-től, így számszerűsítve is látszik, hogy népszerűbbé váltak ezek az adónemek.

2017-ben a duplájára, 12 millió forintra emelkedett a kata bevételi határa. Az egyéni vállalkozók, önfoglalkoztató vállalkozások egy tételes adó befizetésével kiválthatják a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat, a munkáltatót terhelő adókat, tehát a legtöbb fontos adónemet.  A katát választók száma 30 ezerrel nőtt idén,  elérte a 189 ezret, de mivel év közben is át lehet lépni, ez a szám várhatóan növekedni fog.

A kiva esetében az adókötelezettség meghatározása egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá vált, illetve kedvezőbb lett több részletszabály is. A vállalkozások 80 százaléka jobban járhat ezzel az adónemmel, mint a társasági adóval.  A kivát választók száma megduplázódott, csaknem elérte a 13 ezret idén, és ennél az adónemnél is biztosított az év közbeni áttérés lehetősége.

A minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kata szabályozása rugalmassága miatt is kedvező. Példaként említette egyebek mellett, hogy ha a vállalkozó meghaladja az értékhatárt, akkor sem kell kilépni, a többlet utáni 40 százalékos adó megfizetésével a kata hatálya alatt lehet maradni.

A kiva adókulcsa 16-ról 14 százalékra csökkent idén. Duplájára emelték a létszámhatárt, már 50 foglalkoztatottig választhatják a cégek ezt az adózási formát, illetve 500 millió forint árbevételig. A szabályozás itt is rugalmas, felmehet 100-ig is a munkavállalók száma és 1 milliárd forintig az árbevétel, akkor sem kell kilépni a kiva hatálya alól.