PDF letöltés

Milliókat kockáztat, ha nem figyel oda

Az eljárások jobb átláthatóságát és az ügymenet gyorsabbá válását várják a 2018. április 15-étől kötelezővé váló elektronikus közbeszerzési rendszer használatától. A felkészületlen ajánlattevők akár többmilliós megbízásoktól eshetnek el.

2017. december 31. helyett 2018. április 15-én vezetik be az elektronikus közbeszerzési rendszer kötelező használatát, mivel az Országgyűlés elfogadta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérésére benyújtott törvénymódosító javaslatot. Ugyanis az európai uniós irányelveknek megfelelően 2018. október 18-ig minden tagállamnak biztosítania kell az elektronikus úton történő kommunikációt valamennyi közbeszerzési eljárásban. Magyarország egy központi, egységes, állami, elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) bevezetésével tesz eleget az elvárásoknak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a benyújtott és az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosító javaslatot azzal indokolta, hogy hazánkban a közbeszerzési eljárások során folytatott kommunikáció még jelenleg is papír alapú, ezért időigényes lesz a teljes átállás. A kamara véleménye szerint a meghosszabbított határidő megkönnyíti az elektronikus kommunikációra való áttérést.

Április közepétől a közbeszerzési eljárásban részt vevőknek az eljárás valamennyi szakaszában elektronikus úton kell folytatniuk a kommunikációt, legyen szó az ajánlat benyújtásáról, hiánypótlásról vagy az eredmények közléséről. A központi rendszer célja az eljárások átláthatóbbá tétele és gyorsabb lefolyása, az adminisztráció csökkentése, valamint az ellenőrzési folyamatok leegyszerűsítése.

Az EKR rendszere egyébként már elkészült, tesztelése folyamatban van. A jelenlegi átállási időszak alatt az elektronikus rendszer önkéntes alapon már használható, azonban az eljárást párhuzamosan papír alapon is el kell indítani.