PDF letöltés

Megszűnt az adószám felfüggesztés és a fokozott adóhatósági felügyelet

2018. januártól az adószám-felfüggesztésének jogintézménye, illetve a fokozott adóhatósági felügyelet megszűnik. Az új adózás rendjéről szóló törvény átmeneti rendelkezéseiben ad iránymutatást e megszűnő jogintézmények már folyamatban lévő ügyeinek eljárási rendjéről.

Míg az adószám szankcióként történő törlésének intézménye továbbra is megmarad, azonban az adószám-felfüggesztésére irányuló eljárások megszűnnek. Az új törvény hatályba lépésekor a korábban hatályos eljárási szabályok szerint folyamatban lévő adószám-felfüggesztésre irányuló eljárást az állami adó-és vámhatóság megszünteti, valamint az új törvény hatályba lépésének időpontjában– azaz 2018. január 1-én – fennálló adószám-felfüggesztést az adóhatóság határozat nélkül, hivatalból megszünteti. Ez esetben az adószám-felfüggesztés a megszüntetés időpontjáig tart.

A fokozott adóhatósági felügyelet elsősorban az állami adó-és vámhatóság kockázatelemző tevékenységéhez kötődött. Alapvető célja az volt, hogy a kockázatosnak ítélt adózók, működésük első szakaszában az adóhatóság fokozott figyelmét élvezzék.

A NAV hatékony kockázatelemző rendszere azonban lehetővé teszi ennek a jogintézménynek a kivezetését, melynek köszönhetően sok adminisztrációs tehertől szabadulnak meg a vállalkozások, hiszen a jövőben nem kell az ezzel kapcsolatos kérdőívek kitöltésével és visszaküldésével foglalkozniuk.

A törvény hatályba lépésekor a már folyamatban lévő adóregisztrációs eljárást követő kockázatelemzést, illetve fokozott adóhatósági felügyeleti eljárást az adó-és vámhatóság határozat kiadása nélkül, hivatalból megszünteti.