PDF letöltés

Megszületett a kormánydöntés a taotámogatásról

Péntektől hatályos az a rendelet, melyben a kormány a 2019-es évre 124 milliárd 900 millió forintban állapította meg a látványsportok társasági adó (tao) támogatásának összegét, egyúttal hatályon kívül helyezte a tavaly év végén meghatározott 50 milliárd forintos maximumot. A szakszövetségek továbbra is csak az együttes támogatást kötelesek közzétenni, a klubonkéntit nem.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet az idei támogatások összegét 124,9 milliárd forintban maximálja, melyből építési beruházásokra 44, 2 milliárd, míg működésre 80,7 milliárd forint fordítható. A szakszövetségek azonban kezdeményezhetik azt, hogy a beruházásra fordítható összeg növekedjen, viszont akkor ugyanannyival csökkenteni kell a működési összeget.

A támogatások felosztásáról a sportpolitikáért felelős miniszter dönt és arról értesíti a szakszövetségeket. A szakszövetség honlapján közzéteszi a működésével érintett látvány-csapatsportágra vonatkozó támogatási igazolások együttes összegét, tehát klubbonként nem kötelező a támogatások közzététele.

A rendelet életbe lépésével egyidejűleg a kormány hatályon kívül helyezte azt a tavaly december 27-én hozott rendeletét, amelyben a tao támogatások összege a következő két év átlagában nem haladhatja meg az évi 50 milliárd forintot.