PDF letöltés

Még soha ennyit nem segített a NAV

Az Európai Unió legversenyképesebb adóhivatala cím elérését tűzte ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ennek érdekében 2018-ban a NAV már számos az EU-ban is egyedülálló és példaértékű szolgáltatást kínál a vállalkozásoknak.

Ezek közül kiemelendő, hogy idén a tavalyi négymillió mellett további egymillió magánszemélyt mentesít az szja-bevallás kitöltésének kötelezettsége alól, ugyanis a nyilvántartásában szereplő adatok alapján a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítja a bevallás tervezetét a NAV. 

Az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által benyújtott adatokat használja fel a hivatal, de a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek számára azt ki kell egészíteni az önálló tevékenységből származó, illetve az őstermelői bevételekkel és költségekkel, fizetési kötelezettségekkel. Az adóbevallási tervezet egy ajánlat, ami segít a bevallás kitöltésében, de nem válik automatikusan bevallássá, amire a kitöltő program külön figyelmezteti is az adózót.

Az adóbevallási tervezet alapján elkészített szja-bevallás benyújtási határideje 2018. május 22.

Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-től az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé teszi. Akinek nincs ügyfélkapuja, 2018. március 19-ig kérheti a tervezet postázását levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon (BEVTERVK), továbbá telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon.

 

Számos segítség lesz elérhető

Idén a hivatal a vállalkozásoknak jövedéki adóbevallási tervezetet is küld.

Évente mintegy 100 ezer kezdő vállalkozásnak nyújt speciális, ha szükséges egyedi szakmai segítségét fél éven keresztül az adóhivatal, a mentorálás programjával.

2018. nyarától indul élesben a- a jelenleg még tesztfázisban lévő - gazdaságfehérítés újabb eszköze az online számlázás, amely nemcsak az illegális piaci szereplők szűri ki, hanem megteremti a lehetőségét az áfa-bevallási tervezetek adóhivatali elkészítésének is.

A NAV 2018-tól az EU tagállamai közül egyedüliként biztosítja a papírmentes ellenőrzést ezzel időt és jelentős költséget spórolva az adózóknak.

Ezen az úton haladva 2021-től amellett, hogy a legtöbb bevallást elektronikusan az adóhivatal készítheti el, akár teljesen papírmentessé válhat a NAV.