PDF letöltés

Meg lehet úszni a cégautóadót?

Még autótulajdonosnak sem kell lenni ahhoz, hogy cégautót fizessünk: ha ugyanis egy cég pénzügyi lízing vagy tartós bérlet keretében szerez autót, azonnal adóalannyá válik annak ellenére, hogy papíron nem is ő az autó gazdája. Ez magánszemélyekre is vonatkozik, ha költséget számolnak el az autó után.

Ki fizet?

Cégautóadót alapvetően a céges tulajdonban álló magyar rendszámú személygépkocsi után kell fizetni. A külföldi rendszám sem mentesít önmagában a fizetés alól: ha ugyanis ezután valamilyen költséget, ráfordítást számolunk el, ugyanúgy fizetni kell az adót, mintha H betű állna a rendszám bal oldalán, és nem mondjuk SK. A magánszemélyeknek pedig akkor kell autójuk után cégautóadót fizetniük, ha céges utakra használják a járművet, és költséget számolnak el az autó után. Az adót ráadásul úgy sem lehet megúszni, ha kivonják a kocsit a forgalomból: az adófizetési kötelezettség ugyanis így is megmarad.

Ki nem fizet?

Nem kell cégautóadót fizetni:

  • az egyéni vállalkozónak, ha igazolás nélkül 500 kilométert számol el átalányköltségként.
  • a megkülönböztető jelzést használó autók, az egyházi használatban álló autók mellett
  • a halottszállító autók után sem kell fizetni,
  • a háziorvosok pedig szintén cégautóadó-mentesen mehetnek ki a betegekhez.

Érdekesség, hogy a tisztán elektromos meghajtással működő jármű nem számít személyautónak a cégautóadó szempontjából, így ha ilyen van a cégnek, nem kell utána fizetni a sarcot.

És persze akkor sem kell tovább fizetni, ha az autót eladjuk, ellopják, vagy éppen megsemmisül.

A magánszemélyeknek pedig akkor nem kell fizetniük, ha autójukat ugyan a cég szolgálatába állítják, de költségtérítés címén a NAV által megadott üzemanyagárakkal és ezen felül kilométerenként 9 forintos kiegészítéssel számolnak el a céggel.

 

Mennyit fizet, aki fizet?

Az adó havi összegének kiszámításához a forgalmi engedélyre lesz szükség: ebben az autó teljesítményét kell megkeresnünk (kilowattban, nem lóerőben), és a környezetvédelmi osztály-jelzést. E két adat alapján az alábbi táblázatból kikereshetjük, mennyit kell fizetni havonta:

Teljesítmény (kW)

Környezetvédelmi osztály

0-4

6-10

0–50

16500 Ft

8800 Ft

7700 Ft

51–90

22000 Ft

11000 Ft

8800 Ft

91–120

33000 Ft

22000 Ft

11000 Ft

120 felett

44000 Ft

33000 Ft

22000 Ft

Egy kis könnyítés, hogy nem kell duplán adózni: a cégautóadóból levonható a gépjárműadó összege feltéve, ha azt határidőben megfizettük. A cégautóadót pedig minden negyedévre magunknak kell kiszámolnunk és befizetnünk a negyedévet követő hónap 20. napjáig.