PDF letöltés

Már véleményezhető a végrehajtási törvényjavaslat

Már lehet véleményezni a végrehajtási eljárást szabályozó új törvényjavaslatot, amely a fizetési nehézséggel küzdő adósoknak is segítséget nyújthat. Az utóbbi időben pedig – a tapasztalatok szerint – megszaporodott a száma a végrehajtási eljárásoknak.

A törvényjavaslat legfontosabb alapelve az önkéntes jogkövetés támogatása. Ez év augusztus végéig a NAV az automatikus végrehajtás helyett csaknem 450 ezer esetben hívta fel az adósok figyelmét arra, hogy rendezzék tartozásukat. Ennek eredményeképpen minden hatodik adós nyolc napon belül teljes mértékben megfizette az elmaradását. 

A most véleményezhető jogszabálytervezet biztosítja az egységes eljárást például az adók, az egészségügyi szolgáltatási járulék vagy a hulladékgazdálkodási díj végrehajtásában. Annak, aki egy összegben nem tudja megfizetni tartozásait, érdemes minél előbb fizetési könnyítést kérni az adóhivataltól. A NAV részletfizetést, fizetési halasztást adhat, egyes esetekben pedig a tartozás összegét is mérsékelheti. 

Újdonság a javaslatban, hogy minden közigazgatási végrehajtási ügyben alkalmazható lesz a NAV által már lassan 10 éve üzemeltett elektronikus árverési rendszer is.