PDF letöltés

Lehetőségek a kisvállalkozások finanszírozásához

Új vállalkozás indításakor, vagy egy meglévő fejlesztésekor, adódik a kérdés: miből, hogyan lehet mindezt megvalósítani?  Hazánkban a legtöbb vállalkozás kis- vagy mikro vállalkozásnak minősül, vagyis nettó 200 millió forint éves árbevétel alatti, ezért nekik adunk most útbaigazítást, a teljesség igénye nélkül.

Mielőtt bárki belevágna a konkrét finanszírozási konstrukció kiválasztásába, érdemes tisztázni az alábbi kérdéseket:

  • Gondot okoz-e, hogy a vállalkozás időben eleget tegyen fizetési kötelezettségeinek?
  • Mennyire sürgősen van szükség a pénzre?
  • Mire fordítja a vállalkozás a bevont forrást?
  • Mennyiben támasztja alá az üzleti terv a finanszírozási igényt?
  • Mekkora kockázatot jelent a vállalkozás?
  • Jellemző-e szezonalitás vagy ciklikusság a vállalkozás tevékenységére?
  • Milyenek az iparági kilátások?
  • Mennyire felkészült a vállalkozás vezetése?
  • Milyen biztosítékot tud felajánlani a vállalkozás?

Ha ezekre a kérdésekre megnyugtató válaszunk van, csak akkor célszerű továbblépnünk és a lehetőségeket számba venni. Elsőként a banki hitel felvétele jut eszünkbe, hiszen a kamatok rendkívül kedvezőek, így a korábbiaknál könnyebben ki lehet gazdálkodni a törlesztő részleteket. A széles hitelpalettán – attól függően milyen célra van szükségünk forrásra – választhatjuk ki a számunkra megfelelő konstrukciót.

Likviditási problémákra gyorsan: folyószámlakölcsön

Egy kisvállalkozónak például azért lehet szüksége gyorsan pénzre, mert az eladott termékek vagy szolgáltatások ellenértéke még nem folyt be, miközben a közüzemi (víz-, villany-, gáz-) számlák rendezése nem várhat, és beszállítóit sem akarja elveszíteni amiatt, hogy nem fizet nekik időben. Előfordulhat, hogy hirtelen felbukkan egy jónak tűnő üzleti lehetőség, amit vétek lenne kihagyni.

Mindezekre megoldás lehet a folyószámlakölcsön, amihez nem kell tárgyi fedezet, csak bizonyos mértékű számlaforgalom és működési múlt. Ha a kérelem elbírálásához szükséges dokumentumok  hiánytalanul megvannak, akár egy-másfél hét alatt hozzá lehet jutni a pénzhez, amit aztán a bankfiókban, pénzautomatáknál készpénzben is felvehetünk, de bankkártyás vásárlásra is használhatjuk.

Lombardhitel átmeneti finanszírozásra, tagi kölcsön kiváltására

Ha a kisvállalkozás tulajdonosai értékpapírokkal, megtakarításokkal rendelkeznek, akkor azokra is vehetnek fel hitelt. Ami jól alkalmazható egy vállalkozás átmeneti finanszírozására, de tagi kölcsön kiváltására is. Gyors, mert a biztosítékra tekintettel a bankok általában csak egyszerűsített kölcsönbírálatot végeznek, kevés dokumentációt igényelve, így akár a döntést követő 2 nap alatt hitelhez lehet jutni. A lombardhitel azért is előnyös, mert a vállalkozás tulajdonosának nem kell a saját személyes vagyonát még átmenetileg sem – például tulajdonosi kölcsön formájában – a vállalkozásba fektetnie, és mivel a hitel elnyeréséhez az esetleg lekötött betéteket, állampapírokat nem kell a lejáratuk előtt felbontani, a hozam sem vész el.

Hitel beruházásokhoz, fejlesztésekhez

Az új üzleti lehetőségek, a piac által generált új szükségletek kielégítésére szolgáló beruházások finanszírozása éppúgy meghaladhatja egy kisvállalkozás anyagi lehetőségeit, mint a már meglévő tevékenységének fejlesztése. Például egy fogászati rendelő bővítése, felújítása, egy telephely vagy szabadidőközpont modernizálása, új gyáregységek létrehozása. Sokan nem is gondolnák, hogy ezekre, az általában hosszú távú hitelekre sem kell várni sokáig, a gyorskölcsönökhöz hasonlóan ugyancsak rövid időn, akár néhány héten belül hozzájuk lehet jutni. Itt a kölcsönösszegtől függően kellhet tárgyi fedezet, de a kisvállalkozónak nem kell áruba bocsátania a személyes tulajdonában lévő lakását, családi házát vagy egyéb ingatlanát. Ráadásul ezzel valóban beindítható egy üzletet, hiszen vannak olyan beruházási, fejlesztési hitelek, amelyeket – szemben a rapid folyószámlakölcsönnel – kezdő vállalkozások is igényelhetnek, nem akadály, ha még egyetlen lezárt pénzügyi évet sem tudnak felmutatni.

Eszközök vásárlásához hitel vagy lízing

A működéshez szükséges gépek, berendezések – például ultrahangos diagnosztikai készülékek vagy egy gyártósor, esetleg irodai eszközök, gépjárműflotta, mezőgazdasági járművek – beszerzéséhez is jól jöhet a hitel, de ez esetben már a lízingen is érdemes elgondolkodni. Ezeknél a finanszírozási fedezet maga az eszköz lesz, amit a kisvállalkozás használni szeretne. Lényege, hogy a lízingbe adó cég vásárolja meg a berendezést a vállalkozás helyett, amit aztán a vállalkozásnak használatba ad, cserében a rendszeresen fizetett lízingdíjért, bérleti díjért. A lízingelt eszközt a szerződés időtartama alatt a vállalkozás csak használja, annak tulajdonosa a lízingcég marad. Mivel így a finanszírozó kockázata kisebb, a lízing gyakran olcsóbb lehet, mint a hitelből történő vásárlás.

Bankgarancia

A bankgarancia új üzleti vagy fejlesztési lehetőségeket is jelenthet, ha ugyanis egy tevékenység engedélyezéséhez kötelező fedezetet biztosítani, akkor a kisvállalkozásnak előnyösebb a bankgarancia, mint a saját források lekötése. Egy bankgarancia erősíti az üzleti partnerek bizalmát. A bankgarancia lehet tenderek, közbeszerzési pályázatok, szerződések biztosítéka is. Több fajtája létezik: ajánlati, teljesítési, jótállási, fizetési, fedezeti, stb.

Állami támogatások, kedvezmények, garanciák

Az üzleti elképzelések megvalósításához, vagy a gyártáshoz kapcsolódó új termelőeszközök beszerzéséhez érdemes európai uniós vagy állami támogatásokra pályázni, melyek között vannak visszatérítendők és vissza nem térítendők. Ráadásul ezek mellé a piacinál kedvezőbb feltételekkel lehet hiteleket is igényelni.

A tapasztalatok szerint a vállalkozások még mindig csak rövidtávon terveznek, tartanak a hitelek, támogatások felvételétől – részben az adminisztráció bonyolultsága miatt, részben a hitellel járó kötöttségektől, a rugalmatlan feltételekből adódó nehézségektől. Érdemes széleskörűen tájékozódni a hitelintézetek kínálata, illetve a támogatási lehetőségek között ahhoz, hogy minden tekintetben a számunkra legkedvezőbb lehetőségeket tudjuk igénybe venni.