PDF letöltés

Lassan elfogynak az adófelajánlások

Hiába várnak rá egyre többen, mégis évről évre csökken a befizetett személyi jövedelemadóból történő 1 százalékos felajánlás, derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból.

Három év alatt majdnem 400 ezerrel csökkent az adójuk 1 százalékát felajánlók száma. Amíg 2015-ben mintegy 2,2 millióan támogattak valamilyen civil szervezetet, addig 2018-ban már csak 1,8 millióan. Ez azért is érdekes, mivel Magyarországon összesen 5,1 millió adóköteles magányszemély van, mégis csak ennyi adózó él ezzel a lehetőséggel.

Pontos statisztika nem áll rendelkezésre, de vélelmezhető, hogy az adózók legtöbbször a gyermekek fejlődésére és gyógyítására, valamint állatmenhelyeknek adnak pénzt. A technikai számmal rendelkező, úgynevezett bevett egyházak helyzete kiegyensúlyozottabb, de apad a nekik felajánlók száma is.

Amíg 2015-ben még több mint egymillióan adakoztak valamilyen arra jogosult egyháznak, tavaly már csak alig több mint 990 ezren. A kiemelt költségvetési előirányzatra - Nemzeti tehetség program feladatai - 2015 és 2017 között több mint 320 ezren tartották fontosnak, hogy pénzt adjanak, de a múlt évben már csak 290 816-an. A felajánlott összegek az egyházak esetében stabilnak mutatkoztak, ez még a legrosszabb évben is egymilliárd forint körül mozgott. Ezzel szemben a Nemzeti tehetség program feladataira csupán 300 ezer forint körüli összeget szántak az adózók.