PDF letöltés

Lakhatási támogatás, vagy munkásszállás

Mindössze két évig élt, sőt a tavalyi évben még kedvezőbb feltételekkel lehetett igénybe venni, mint azelőtt, most januártól mégis megszüntetésre került a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége. A NAV közleményben hívta fel a figyelmet az adómentesség megszűnésére, valamint arra, hogy kedvezően változnak a munkásszálláson történő elhelyezés feltételei.

Mobilitási célú lakhatási támogatás

 Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról és a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény 2019. január 1-jétől hatályon kívül helyezi a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú mellékletének 2. pont 2.11., illetve a 9. pont 9.7. alpontjait.

Mindezek értelmében megszűnik a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége. Amennyiben a munkáltató továbbra is biztosít ilyen juttatást a munkavállalónak, abban az esetben az a felek közti jogviszony alapján, bérjövedelemként válik adókötelessé.

Munkásszállásra vonatkozó szabályok

Az egyes adótörvények uniós kötelezettségéhez kapcsolódó, valamit egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló 2018. évi LXXXII. törvény alapján kedvezően változnak a munkásszálláson történő elhelyezés feltételei.

Az Szja tv. 2018. december 31-ig hatályos rendelkezése szerint az adómentesség (egyéb feltételek fennállása esetén) akkor biztosítható a munkavállaló részére, ha a munkásszálláson elhelyezett magánszemély nem rendelkezik lakóhellyel azon a településen, ahol a munkahelye van.

A módosítás alapján abban az esetben nem minősül adómentes juttatásnak a munkásszálláson történő elhelyezés, ha a munkavállaló rendelkezik lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt 50 százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával, azon a településen, ahol a munkahelye van.

Kiegészül továbbá a munkásszállás fogalma, mely szerint a munkásszálláson történő elszállásolással esik egy tekintet alá az, amikor a munkavállaló legfeljebb egy lakóhelyiséget használhat, ideértve a szállodának nem minősülő kereskedelmi szálláshelyen történő elhelyezést is. Továbbá a módosítás egyértelművé teszi, hogy nem része az adómentes juttatásnak az étkezési szolgáltatás biztosítása.