PDF letöltés

Kinek előnyös a pénzforgalmi elszámolás az áfában

Az általános forgalmi adó alapvető terhe, hogy a kibocsátott számla adótartalmát akkor is meg kell fizetni, ha a számla ellenértéke még nem érkezett be. Ez például akkor jelenthet problémát, ha a partner késve, vagy egyáltalán nem fizeti meg a számla ellenértékét. Éppen ezért 2013.január 1-től a mikro-, kis – és középvállalkozások gazdálkodását segíti az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII. törvény ( Áfa tv.) pénzforgalmi elszámolásra vonatkozó XIII/A. fejezete.

Mit jelent a pénzforgalmi elszámolás az Áfa fizetésben?

A pénzforgalmi elszámolás alapján, egy kiállított számla után akkor keletkezik Áfa fizetési kötelezettség, amikor a számla – adót is tartalmazó – ellenértékét megkapta.

Miért jó pénzforgalmi elszámolás a vállalkozása számára?

Mivel az áfát csak akkor kell megfizetni, amikor a számla ellenértékének megfizetése pénzügyileg teljesül, azaz van rá fedezet, ez javítja a  vállalkozás pénzügyi helyzetét.

Táblázatban összefoglalva

Esemény

Áfa fizetési kötelezettség

Pénzforgalmi elszámolású Áfa fizetési kötelezettség

Eladja az áruját/szolgáltatását

Kiállítja a számlát

Kiállítja a számlát

ÁFA bevallás

A számla áfa tartalmát meg kell fizetnie, azaz hitelezi az államot és romlik a vállalkozása pénzügyi helyzete

-

Vevő kifizeti a számla ellenértékét

Helyre áll a vállalkozás pénzügyi egyensúlya, ha esetleg folyószámla hitelkeretből finanszírozta az Áfá-t visszatöltődik a hitelkerete.

Beérkezett a számla ellenértéke, vállalkozása pénzügyi egyensúlya folyamatosan megmaradt, nem kellett pl. folyószámla hitelhez folyamodnia

Áfa bevallás

-

Megfizeti a számla beérkezett ellenértékéből az Áfát

 

Ki választhatja a pénzforgalmi szemléletű áfa fizetést?

Az alábbiaknak kell vállalkozásának megfelelnie:

  • A vállalkozása KKV-nak minősül (foglalkoztatottak száma 250 főnél kevesebb, mérlegfőösszege nem haladja meg a 43 millió eurót, éves árbevétele legfeljebb 50 millió euró)
  • Vállalkozása előző évi nettó árbevétele nem haladja meg a 125 000 000 Ft-ot
  • Tárgyévi nettó árbevétele legfeljebb 125 000 000 Ft lesz
  • Vállalkozása nem áll felszámolás vagy csődeljárás alatt

Amennyiben pénzforgalmi szemléletű Áfa elszámolást választott és időközben a fenti feltételek valamelyike nem teljesülne, akkor megszűnik a pénzforgalmi elszámolás.

Valamint a következő adóévtől dönthet úgy a vállalkozás, hogy nem kíván élni a pénzforgalmi elszámolással.

A pénzforgalmi elszámolás alkalmazásának néhány fontos szabálya

Mivel a pénzforgalmi elszámolás alkalmazása nem jelenik meg az adószámban, ezért - annak érdekében, hogy a vállalkozás partnerei is helyesen alkalmazzák a pénzforgalmi elszámoláshoz kapcsolódó szabályokat – az Áfa törvény előírása szerint, a számlára kötelező tartalmi elemként rá kell vezetni a „Pénzforgalmi elszámolás” kifejezést.

A vevő számla után akkor keletkezik áfa fizetési kötelezettség, ha a számla – adótartalommal együttes - ellenértéke beérkezett.

Valamint a pénzforgalmi szemléletben a szállítói számla áfa tartalma akkor igényelhető vissza, ha a szállítói számlát teljes mértékben megfizette a szállítója számára.

Az nem pénzforgalmi szemlélet szerinti áfa fizető cégek, csak akkor igényelhetik vissza „pénzforgalmi elszámolás” megjelölésű számlák után az áfát, amennyiben megfizették a „pénzforgalmi elszámolás” megjelölésű számla ellenértékét.