PDF letöltés

Kedvezően módosulnak a lakossági energiahatékonysági hitel feltételei

Az eddigieknél jóval kedvezőbb feltételekkel lehet igénybe venni csütörtöktől a lakossági Energiahatékonysági program nyújtotta, nulla százalékos hitelt. A módosító csomagot a Magyar Fejlesztési Bank és a Pénzügyminisztérium dolgozta ki annak érdekében, hogy egyszerűbben, és a lehető legrövidebb átfutási idővel juthassanak finanszírozáshoz azok a családi ház és lakástulajdonosok, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek, akik energetikai korszerűsítést, vagy megújuló energiaforrás beépítését tervezik. 

Az európai uniós forrású hitelprogram keretében a lakóépületek energiahatékonyságának javítására és a megújuló energia felhasználásának növelésére igényelhetnek kamatmentes kölcsönt maximum 20 éves futamidőre természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek.

A társasházi és lakásszövetkezeti igénylők számára – a központi régió kivételével – rendelkezésre álló rész a hitelprogram teljes keretösszegéből 25-ről 50 százalékra nő.

Az elszámolható munkadíj mértéke az elszámolható anyagköltséghez viszonyítva 60-ról 120 százalékra emelkedik, a központi régióban is. A nyílászárók esetén a fajlagos költséghatár nettó 60 ezer forintról 110 ezer forintra, míg a hőszigetelési elszámolható költséghatár 15 ezer forintról 20 ezer forintra nő. Pontosításra és kiegészítésre kerültek a napelemes rendszerek teljesítményére vonatkozó előírások.

Természetes személy hitelfelvevők esetében18 hónapra nő a kölcsönszerződés megkötésétől számított rendelkezésre tartási idő, amely különösen indokolt esetben három hónappal meghosszabbítható, míg társasházaknál és lakásszövetkezeteknél a rendelkezésre tartási idő 24 hónapra nő.

A projektek fizikai befejezésének határideje természetes személyeknél 18 hónapra, társasházaknál és lakásszövetkezeteknél 24 hónapra módosul. A társasházi és lakásszövetkezeti igénylőknél lakásonként 1,5 millió forintig, de maximum 50 millió forintig nem kell biztosítékot nyújtani, ez a központi régióra is vonatkozik.

Több pontosítás is szerepel a módosítások között, egyebek mellett a hiteligénylő életkorával, az adóstárssal, valamint a használatbavételi engedély határnapjával kapcsolatban.