PDF letöltés

Karrierváltás okosan

Napjainkban a gyorsan változó munkaerő-piaci viszonyok az élethosszig tartó tanulásra és nyitottságra ösztönöznek: új szakmák, új lehetőségek kínálkoznak, amik arra késztetik a munkavállalót, hogy újragondolja, milyen pályán képzeli el folytatni karrierje építését. Akár saját elhatározásból, akár kényszerből történjék a pályaváltás, érdemes felkészülten dönteni, hogy minél kevesebb meglepetés érjen.

Ha valaki úgy érzi, rossz pályát választott, új kihívásokra jobb fizetésre vágyik, mert már nem köti le, amit eddig csinált, vagy esetleg leépítés, munkahely megszűnés miatt kerül olyan helyzetbe, hogy pályamódosításra van szüksége, érdemes felkészülni, átgondolni és megtervezni a váltást. 


Tudatos döntésnek kell lennie

A karrierváltás akkor lehet sikeres, ha tudatosan döntünk, vagyis rendelkezünk megfelelő önismerettel, tisztában vagyunk saját igényeinkkel, elképzeléseinkkel, érdeklődésünkkel. Továbbá nagyon fontos, hogy jól megfelelő ismeretekkel rendelkezzünk az általunk választott pályáról és annak minden velejárójáról.

A váltás egy hosszú folyamat

Pályamódosításkor fel kell készülnünk arra, hogy egy hosszú folyamatba kezdünk, hiszen mindez nagyfokú elkötelezettséget, sok időt és energiát, akár pénzt emészthet fel.

Időbe telik a megfelelő tudás és tapasztalat megszerzése, nem fogunk egyik napról a másikra érvényesülni az új munkaterületünkön. Tudatosítani kell magunkban, hogy ez nem egy munkahelyváltás, hanem karrierváltás, vagyis mindent az alapoktól kell kezdenünk, ami hosszú és energiaigényes folyamat.


Képezzük magunkat megfelelően

Manapság sokféle, különböző szintű képzés érhető el akár tantermi, akár online formában. Érdemes jól utána nézni a választott szakterületünknek megfelelő elismert képzések után, mert ez is fontos tényezője a váltásnak. vannak olyan iskolák, ahol a tanfolyam sikeres elvégzése után munkalehetőséget is biztosítanak.

Jó lehet, ha például egy-egy szakmai napon való részvétellel picit belekóstolhatunk a kívánt terület működésébe, ízelítőt kaphatunk, tényleg olyan-e a munkakör, ahogyan azt elképzeltük.

Ha valaki rendelkezik nyelvtudással, akkor érdemes külföldi oldalak között is keresgélni, mert több olyan portál is fellelhető, ahol olcsóbban lehet belevágni ilyen képzésekbe.


Mikor érdemes belevágni?

A karrierváltás nem igazán korkérdés, hanem elhatározás kérdése. A tapasztalatokból és a statisztikai adatokból jól látszik, hogy minél idősebb valaki, annál nehezebb a váltás.

A legfontosabb, hogy az elhatározás egy nagyon megalapozott döntés eredménye legyen, és tudatosítsuk magunkban, hogy komoly a célunk, és ennek érdekében egy hosszú és energiaigényes utat kell végigjárnunk.