PDF letöltés

Jön az eAEO

Az engedélyezett gazdálkodók (AEO) rendszerének korszerűsítése folyamatosan zajlik, melynek eredményeképpen már tavasszal a megújult a kérelem formanyomtatványa és a tervek szerint október 1-jével bevezeti az eAEO rendszert. Ekkortól az érintett ügyfelek és a tagállamok vámhatóságai uniós platformon, elektronikus úton fogják kommunikálni egymás felé a szükséges információkat az AEO eljárás során.

Az ügyfelek által használt rendszer

Az ügyfelek – a vámhatósági határozatokhoz hasonlóan – az EU Ügyfél Portálon (EU Trader Portal) keresztül kezelhetik az AEO ügyeiket is, amihez az eAEO specifikus ügyfél portált, az eAEO-STP –t kell majd használniuk kötelező jelleggel. Az új rendszer elindulásával az AEO engedéllyel rendelkezőknek is – valamint az új ügyfeleknek - regisztrálniuk kell a portálon. A kérelem benyújtására a sikeres regisztráció után van lehetőség. Amennyiben az ügyfél az EU Ügyfél Portálon megadja az e-mail címét, a rendszerben történő változásokról értesítést fog kapni a megadott elérhetőségére.

Az ügyfelek felhasználóként eljárhatnak saját nevükben, vagy delegálhatják a hozzáférésüket munkavállalójuk, illetve vámjogi képviselőjük részére.

A felhasználó-azonosítás az Ügyfélkapu rendszerére épül majd, a viszontazonosítást és az érvényes jogosultságokat a NAV az ANYK (Partner Adóalany Nyilvántartó Rendszer) és az EKNYI (Egységes Képviseleti Nyilvántartás) rendszerek alapján ellenőrzi.

Az eAEO-STP – n kötelező csatolmányként csatolandó lesz a kitöltött Önértékelési Kérdőív, valamint további dokumentumok feltöltésére is lehetőség lesz PDF vagy ZIP formátumban.

A vámhatóság az eAEO bevezetését követően is az általa jelenleg használt EOS továbbfejlesztett verzióját fogja használni a kérelmekkel és az engedélyekkel kapcsolatos műveletek során. A portál használatához kapcsolódó felhasználói kézikönyv az eAEO-STP felületen lesz elérhető.

A bevezetés szakaszai

2019. október 1-től lesznek elérhetőek az újonnan benyújtásra kerülő AEO engedély iránti kérelmek kezeléséhez szükséges funkciók, lehetséges lesz a csatolmányok feltöltése, és a vámhatósággal való elektronikus kommunikáció. Az új AEO engedély iránti kérelmek esetében annak befogadása vagy elutasítása, hiánypótlása, a kérelem módosítása, illetve az engedély kiadása is az ügyfél és a hatóság elektronikus, eAEO-STP és EOS között lebonyolított kommunikációjával valósul meg.

2019. december 15-től az ügyfelek és a vámhatóság közötti teljes munkafolyamat elérhetővé válik az EOS-ban és az eAEO-STP – n is a kérelmek és engedélyek esetében egyaránt.

Az 2019. október 1. és 2019. november 29-e közötti, 60 napig tartó átmeneti időszakban:

-          amennyiben egy eljárás papír alapon indult, a folyamatban lévő eljárás papír alapon folytatódik,

-          amennyiben egy eljárás elektronikusan indul, akkor az elintézés elektronikusan folytatódik.